Újság!
Betöltés...

Tippek kiskert kialakításához - 4. rész

Mai nap Bernadette den Bieman egyik kertjét szeretném nektek bemutatni.
Amikor 25 évvel ezelőtt kisgyerekes családként beköltöztek a kerthez tartozó házba, még egyáltalán nem ez a látvány fogadta a tulajdonosokat. Olyannyira más volt a kert összképe, hogy az összefüggő zöld gyep és a bordó lombozatú vérszilva igen sokáig remekül kiszolgálta a család igényeit. Majd ahogy felnőttek a gyerekek, eltűnt a gyep és a kertben pihenő pontok jöttek létre.


Képek forrása


Ez a teljesen átlagos dán kert - ami mindössze 7 x 15 méteres - pár évvel ezelőtt pihenő oázissá alakult át.


Egy olyan kertté, amely maximálisan kihasználja a teret és tökéletes intim szférát teremt a ház lakói számára, ha egy kis kerti kikapcsolódásra vágynak. Egy kis méretű kertben ennek az intimitásnak a megtalálása a legfontosabb és legnehezebb feladat, mert amint kilépünk a házból már sok esetben lehet tudni, hol a kert vége és mekkora a felfedezésre váró terület. Ezért a nappaliból kinézve jólesik a szemnek egy tökéletes zöld alagút látványát befogadni, amelyek nyugodt fókuszpontokon át vezetik a tekintetet.

Ilyen a magas és hosszan elnyúló vizes-medence fehér tavirózsával (Nymphaea alba) vagy egy magasra nyúló örökzöld cserje, amelyet jelen esetben egy tiszafa (Taxus baccata) biztosít.

A kertbe ültetett formára nyírt fák szintén fókuszpontként működnek. A szívlevelű szivarfa (Catalpa  bignonioides) és három darab Európai bükk (Fagus sylvatica) karaktert ad a kert magasabb régiójának. A bükk fákat a kerítéstől pár méterrel beljebb ültették, így megkönnyítve a folyamatos formaigazítást.

Mivel az ágyásokban található növények árnyék kedvelőek, ezért kifejezetten előnyös számukra, hogy a fák lombkoronái eltakarják a tűző napot a kerttől.

Bernadette szereti a növényeket elszórtan ültetni az ágyásban. Számára a csoportosítva beültetett növények, valahogy olyan hatást keltenek, mintha egy virágcsokorban csak az egyik oldalon találnánk rózsát.




Íme, Bernadette den Bieman 5 kert tippje, amivel nagyobbnak és intimebbnek tűnik majd a kis méretű kerted:



  • Művészi élmények: Egy kis kertben fontosak azok az épített vagy ültetett elemek, amelyek magukra vonzák a tekintetet. Ilyen például egy vizes-medence, a nyírt fák látványa, vagy egy - egy jól elhelyezett szobor.
  • Kerítsd be a kertedet látható elemekkel: Egy kerítés elem, ami akár lehet tégla vagy akár egy szép és látványos faelem, stílust és egyéniséget ad a kertnek. Tartsd tisztán és ne futtasd be teljes mértékben növényzettel. A kerítés tövébe ültetett alacsonyabb zöld növényzet kiemeli és mélységet ad a térnek.
  • Gondolkodj függőlegesen: Bernadette egymásba nyúlt fái sövényt formálnak a magasban és biztosítják az intimítás lehetőségét. A fák metszése nem okoz gondot a kerítés távolsága okán.
  • Használj árnyékvitorlát: Ha a kert háztól távoli pontján szeretnénk pihenő helyet biztosítani, akkor az árnyékvitorlák nagyon jó megoldások lehetnek, amelyek nem foglalják el a helyet a kertből és kényelmes szórt fénnyel árasztják el a pihenő pontokat.
  • Mindig dolgozz együtt a szomszédaiddal: Amikor úgy döntesz, hogy kerítést építenél vagy sövényt telepítenél, akkor előtte érdemes a szomszédokkal egyeztetned és velük összedolgozva kivitelezni a munkákat.




Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél mindig frissen értesülni róluk, akkor iratkozz fel a blog oldalán vagy a Facebook oldalon a "Követés funkciónál" válaszd a  "Megjelenítés elsőként" lehetőséget.
Köszönöm, ha megosztod az ismerőseiddel.

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :