Újság!
Betöltés...

"Egy- és kétnyári növények a virágos kertekért" - Vendégcikk Mazán Anitától


Virágokat vetőmagról nevelni mindig nagy kaland.

Ennek a cikknek az írója egy nagyon kedves ismerősöm, aki virág- és növényrajongását hivatásszerűen űzi,  kertészmérnök, virágkötő és táplálkozás tudományi szakértőként. Az elkövetkező posztban Mazán Anitától fogtok olvasni itt a blog oldalán, Segítségével bátran hozzákezdhettek egy virágosabb kert kialakításának és a saját nevelésű virágokból majd csokrokat is készíthettek.Egy- és kétnyári növények a virágos kertekért

-Növények amiből mindenkinek kell legalább egy köteg-

Te is unod az örökzöldekből és fűből álló udvarokat? Szerinted is az igazi kert az, ahol minden évszakban színes virágok nyílnak (lehetőleg több színben, formában és méretben)?

Az első rügyek kipattantak már, úgyhogy neki is állhatunk a szépen virágzó növények utánpótlásának. Ha van egy csöppnyi erkélyed, teraszod, hiányos évelő ágyásod, egy talpalatnyi szabad területed, akaraterőd, kitartásod és egy- két ügyes trükköd (amit tőlünk megtanulhatsz) neked is csodás virágágyásod lehet fillérekből. Tarts velünk! Neveljünk együtt virágzó növényeket, kössük őket csokorba és bátran díszítsük helyiségeinket vele, vagy adjuk ajándékba az arra érdemeseknek.

Személy szerint azért kedvelem az egyéves - vagy egynyári – virágokat, mert legtöbbjük magról is könnyen szaporítható, egyetlen tenyészidőszak alatt hoznak vegetatív részeket és virágokat, arról nem is beszélve, hogy nagyon széles a választék, amiből minden évben választhatunk. A kétnyáriak ettől kicsit eltérően növekednek. A vegetációs időszak első felében a gyökér, szár és levél fejlődik, a virágképződés és a magérlelés pedig a második évben következik be.
Évről-évre új színek és formák, kell ennél több? Egyszerűen megunhatatlanok.

Ki tudna nemet mondani a csodás púder színű rézvirágra vagy a levelével díszítő hamvaskára?
Hogy álljunk neki?

1.       Válasszunk magot! 

 

(Én mindig arra szavazok, hogy legyen sokféle magunk, próbáljunk ki új fajtákat, színeket, kísérletezzünk bátran vetésükkel!)2.       Válasszunk szaporításra alkalmas edényt és időpontot

Palántanevelő lebomló anyagból
Egynyári növényeinket március-áprilisban vethetjük szaporítóládába, kis cserepekbe, vagy préselt tőzegből, kókuszrostból készült edényekbe (a lebomló anyagból készülő cserép megvédi a növényt az átültetéskor bekövetkező sérülésektől, így én csak ajánlani tudom). Tulajdonképpen minden edény megfelel erre a célra, kivételt képeznek ez alól a fémedények.
Használhatunk tőzegpogácsát is (manapság igen népszerű), csupán 125 ml kézmeleg vizet kell a pogácsákra önteni, ezek megszívják magukat, majd újabb 75 millilitert kell hozzáadni! Két-három mag kerül egy pogácsára. Az öntözés mindig alulról történjen!
A magokat szobahőmérsékleten neveljük, vagy - üvegedénnyel takarva - akár szabadban is. Rendszeresen permetezzük a csíranövényeket, ne öntözzük, csak abban az esetben, ha azt az ültetőközeg úgy kívánja, akkor alulról kaphat folyadékot!
A csíráztatás világos helyen történjen, különben a növénykék hajlamosak a megnyúlásra.
A csíráztatás jobb, ha melegebb helyen történik, a palántanevelésnél viszont egyre kevesebb hőre van szükség, így azt csökkenteni kell.

Palántanevelés lebomló anyagban:

1. Virágmagok
2. Földdel feltöltés
  

4. Magok elhelyezése a lyukakba
3.Magok helyének, mélységének jelölése
5. Kész vetés

Vetés szaporítótálcába:

1. Magágy készítése
2. Magágy előkészítése - 2.3. Jó magágy
4. Magok szórása szaporítótálcába


5. Elkészült a vetés

6. Csíranövények

Én a következő növényeket választottam idén:


Magyar név
Latin név
Vetési idő
Hova és hogyan vetjük?
Kiültetés ideje
Virágzás
Amaránt
Amaranthus caudatus
XI.-IIII.
Szabadföldbe
IV.
3 hónappal
vetés után
Angyalgyökér
Angelica archangelica 
IV.
Szabadföldbe
-
-
Borzaskata
Nigella damascena
III.
Szabadföldbe
-
VI.-VIII.
Cickafark
Achillea millefolium
III.
Szabadföldbe
-
VII.-IX.
Didiscus
Didiscus sp.
I-II.
Szabadföldbe
V.
V.-IX.
Díszfüvek
-
IV.
Szabadföldbe vethető
1 cm mélyen
-
VII-IX.
Egynyári fátyolvirág
Gypsophila elegans
IV-V.
Szabadföldbe vethető
1 cm mélyen;
márciusban fólia alá is vethető
-
VI-VIII.
Ernyős verbéna
Verbena x hybrida
III.
Szabadföldbe
IV.
VII.-IX.
Harangláb
Aquilegia spp.
IV-V.
0,5 cm mélyen fólia alá
VIII-IX.
V-VI.
Jégvirág
Euphorbia marginata
IV.
Szabadföldbe 1,5 cm mélyen
-
VII-X
Nagy rezgőfű
Briza maxima
III.-IV.
Szabadföldbe
-
VII.
Nagyvirágú bársonyvirág
Tagetes erecta
IV.
Szabadföldbe 1 cm mélyen
-
VII-IX.
Oroszlánszáj
Antirrhinum majus
II.-III.
Fólia alá, szaporítótálcába
V.
VI.
Ökörfarkkóró
Verbascum sp.
III.-IV.
Szabadföldbe
-
VI.-IX.
Ördögszem
Scabiosa atropurpurea
III.-IV.-V.
III.-IV.: fólia alá; IV.-V:
helyrevetéssel
V.
VII.-X.
Rézvirág
Zinnia elegans
IV.
Szabadföldbe
-
VII.
Szagos díszbükköny
Lathyrus odoratus
III.
Szabdföldbe
-
VI.-

3.       Figyeljünk a fontosabb lépésekre!

Fontos lépés a pikírozás vagy tűzdelés és az edzés. Előbbinél a sűrűn vetett egynyáriak talaját fellazítjuk, majd egyesével kiemeljük a sziklevelekkel rendelkező növényeket, végül cserépbe vagy palántanevelő tálcába ültetjük. Az állandó helyre vetett növényeknél – melyeket kezdetektől szabadföldön nevelnek - ez elhanyagolható (nem feltétlenül kedvelik, ha bolygatják őket pár lombleveles korban).

Edzésnek pedig azt nevezzük, ha a kiültetés előtt egy héttel a külső körülményekhez kezdjük szoktatni a gyenge szárral rendelkező, fiatal egynyáriakat. Kezdésnek vigyük ki a szabadba pár órára a növényeket, majd ezt az időt növeljük egészen addig, amíg kint nem hagyhatjuk véglegesen!


Mindenkinek sok sikert a palánták neveléséhez!

Körülbelül egy hónap múlva újra jelentkezem, ha a növényeim már lomblevelekkel is rendelkeznek.

A bejegyzés szerzője: Mazán Anita

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :