Újság!
Betöltés...

Tippek kiskert kialakításához - 3. rész

Képzelj el egy átlag városi kertet. Vagy mégsem....
Brüsszel belvárosában egy igazán pici, összesen 46 m2- es fallal körbeölelt területet szerettek volna a tulajdonosok kert jellegűvé alakítani. Amire, ha kinéznek az otthonuk ablakából, akkor rögtön egy buja zöld kert látványa tárul a szemük elé. 







Egy ilyen pici fallal körbekerített terület esetében rögtön a fehérre meszelt falak jutnak az eszünkbe, amelyek fehérségük által tágítják a teret és kiemelik az eléjük ültetett növényzetet. Ám itt olyan mennyiségű és magasságú (2,5m felfelé + az alsó szint irányába is) falat kellett volna átalakítani, hogy inkább egy kreatívabb megoldás felé fordultak a tulajdonosok és a kerttervezők.


A tulajdonosok egy kevés gondozással járó, természetes kertet szerettek volna létrehozni erre a pici területre. Az irány, pedig a "dzsungel kert" hatás lett, nagyobb kövekkel és árnyékkedvelő növényekkel beültetve.

Floris Steyaert a következő tanácsokat gyűjtötte össze a kert kialakításásval kapcsolatban:


  • Mindig mérd fel a területet: Első látásra síknek tűnhet a kert, amiben egy 1 méteres szintkülönbség is nagy változtatást és átalakítást hozhat létre.
  • Azzal dolgozz, amit ott találsz: A kerttulajdonosok sok esetben mindent meg akarnak változtatni. Én viszont azt javaslom nekik, hogy azzal dolgozzunk, amit ott találunk. Így létrehozhatunk egy karakteres és egyedi kertet.
  • Trükkös helyekhez, trükkös megoldások: Ha egy ilyen helyet tervezel, akkor alaposan gondold át az ötleteket és lehetőségeidet. Ebbe a kertbe egy rézvörös fanyarkát (Amelanchier lamarckii) terveztünk, amit a ház szobáin keresztül az egyik ablakon át juttattunk ki a kertbe. Ehhez három emberre és kisebb manőverekre is szükség volt ahhoz, hogy ez a növény a tervezett helyére kerüljön.
  • Legyél óvatos az anyagválasztással: Egy kis kertbe nem javaslom a túl sok féle anyag használatát. Sőt, egy féle anyagokat más-más módon is felhasználhatsz, például a formája megváltoztatásával. (pl.: egy négyzetes teraszlap ketté törve már lépőkőként vagy lépcsőként is funkcionálhat.)
  • Tervezz okosan: Kis helyen minden négyzetcentiméter számít. Éppen ezért terveztünk egy rozsdamentes fémlépcsőt az emeleti részre, ami plusz pihenőt biztosít a kertben. Miközben a ház tulajdonosa a hálószobájából egy igazi vadregényes dzsungelen át éri el a kert hátsó teraszát.

 
Floris Steyaert Landscape Architect

A merész megoldások kedvelői kreatív kerteket és tereket nyerhetnek, még az olyannyira pici hátsó udvarokban is, mint amilyen ez a fenti példa.




Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél mindig frissen értesülni róluk, akkor iratkozz fel a blog oldalán vagy a Facebook oldalon a "Követés funkciónál" válaszd a  "Megjelenítés elsőként" lehetőséget.
Köszönöm, ha megosztod az ismerőseiddel.

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :