Újság!
Betöltés...

Hogyan nevelj fagyöngyöt a kertedben?

Ha ti is rajongtok ezért a különleges gyöngyház fényű bogyóért, akkor gyertek velem, hogy megfejtsük ennek a mágikus erővel felvértezett, gyógynövénynek a titkát!



A fagyöngy számára a karácsonyi szüret nem a legideálisabb időpont. De ha már így alakult, akkor a bogyókat egy világos és hűvös (fészer) helyen tároljuk egészen februárig.

Ha szerencsések vagyunk, akkor a fagyöngy szüretet toljuk ki egészen februárig (madaraktól egy hálóval védhetjük meg), és frissen szedjük le a bogyókat, közvetlenül az „ültetés” előtt.

Közvetlen felhasználás előtt:

Februárban minden fagyöngy bogyót (akár friss, akár tárolt) dobjunk kis időre vízbe, hogy jól megszívják magukat nedvességgel.
  • Mindegyik bogyóból nyomjuk ki a magokat, amelyeket ragacsos zselé von körbe.
  • Miközben sorra nyomod ki a magokat, ragaszd őket az ujjaidra. Érezni fogod, hogy milyen remekül ragadnak.




Gazdanövényt a következők közül érdemes kiválasztani. Az alábbi sorrend segítség lehet a sikeres fagyöngy telepítésben:
  1. Almafa
  2. Hársfa
  3. Galagonyabokor
  4. Nyárfa
  5. Juharfa
  6. Fűzfa

Fontos tudni, hogy a Fagyöngy egy élősködő növényfajta, emiatt almafára telepítve okozhat olyan meglepetéseket, hogy idővel kevesebb termést szüretelhetünk a fának azon ágairól, amelyeken fagyöngyöt is nevelünk!!!

Telepítéshez fiatal vékony (2-6 cm átmérőjű) ágat / ágakat válassz ki.

Viszont KERÜLD a fa törzsét és az öreg vastag ágakat. Ezek a helyek nem kedveznek sem a begyökeresedésnek sem az gazdanövénynek.

Ragassz fel a kiválasztott ágra 6 db magot, majd egy szalaggal jelöld a helyüket. Könnyen elfelejthető, hogy hová is lettek rögzítve a tél végi teendők során.

Minél több magot ragassz fel ilyen módon a fára, mert nagy részük életképtelenné válik, másik részüket megeszik a madarak és csak egy kis része kezd el csírázni.

Március - április
magasságában már látszódni fog, hogy mennyi mag maradt meg és kezdett el csírázni.

Az első évben
nagyon lassú növekedésnek lehetsz majd a szemtanúja.

A harmadik évben
már fagyöngyre emlékeztető levelek jelennek meg.


Forrás


Majd a harmadik év után rohamos növekedésnek indul. Azaz, aki idáig segítette és óvta ez a különleges növényt, annak a harmadik év után igazi meglepetésben lesz része.

Sikeres fagyöngy termesztést kívánok nektek!

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

1 megjegyzés :

Olgis írta...

Nagyon hasznos. már régen szerettem volna a kertemben.Köszönöm.