Újság!
Betöltés...

Vágott virágágyás - "Nem úrinős passzió!" 1. rész

Pár évvel ezelőtt egy különleges cikk megírására nyílt lehetőségem a Családi Lapban.
Az újságcikk címe: "Nem úrinős passzió!".

És tényleg nem az....

Mert ha valaki belefog ebbe a kert projektbe, akkor rájön, hogy virágot ültetni a kertbe, majd azokból alkotni valami szépet, egyáltalán nem számít úrinős hóbortnak. Bár lehet, hogy a külső szemlélő számára ez valamiféle különcség, én inkább úgy gondolom, hogy a növények és azon belül a virágok alaposabb ismerete inkább egy tudásanyag része, ami bármikor bővíthető amatőr és hobbikertész szinten is. Mert ez a tudás mindig is a kertet gondozó és virágokat szerető családtag jutalma volt.

Ezért most megosztom veletek ezt az írást, mert sok információt foglal magába, amiről ha lemaradtál, akkor érdemes lehet elmenteni.1. rész:


Milyen az a kert, ami folyton virágzik, és nem jelent benne gondot egy – egy csokorra való virág lemetszése? Ahol a helyes növényválasztás folyamatos virágbőséggel ajándékoz meg téged, az otthonodat és a barátaidat.

Kép forrása: The Chic Site
 
Visszatekintve az elmúlt évszázadokba - amikor mindennapos volt a csokor készítés és az otthon friss virággal díszítése – alakulhatott ki az a fajta igény, hogy egy folyton virágzó kertrész is tartozzon a házhoz. Ehhez viszont olyan mennyiségű és típusú növényekre volt szükség, amelyek pár csokor elkészítése után nem ürítik ki a kertet. Ezek a virágok a háztól távolabb a vendégek számára láthatatlan helyeken nevelkedtek. Az elmúlt évek változásai ismét divatba hozták ezt a fajta kertészkedést és így a virágágyások egyfajta újratervezésen mentek keresztül, amivel megadták számunkra a lehetőséget arra, hogy napjaink kisebb méretű kertjeiben is felnevelhessük, majd friss virággal díszíthessük hétvégenként a ház különböző helyiségeit, így hozva létre otthonunkban a természet egy apró részletét.

"Vágd vissza, majd újravirágzik!"


A legfontosabb szempont az ilyen típusú kert vagy virágágyás kialakításánál a növényanyag arányok figyelembe vétele. Ha virágzó dekorációkat szeretnénk kertünk növényeiből, akkor fontos szempont azon növények kiválasztása, amelyek a folyamatos visszavágástól/metszéstől nem tűnnek el arra az évre kertünkből, hanem inkább újult erővel kapnak lendületet egy újabb virágzáshoz. Ezek pedig az egynyáriak. 

A fent leírt előnyük mellett fontos megemlíteni azt is, hogy igen könnyű velük bánni. Az elültetésük és a gondozásuk nem igényel komoly kertészeti előképzettséget, akár egy gyerek számára is nagy öröm lehet látni, amint egy általa elültetett napraforgómag, pár hónap leforgása alatt csodálatos virággá fejlődik.
Természetesen a kétnyáriakra, az évelőkre és a cserjékre ugyanolyan szükség van egy harmonikusan megalkotott kertben, mint az egynyáriakra. De azt fontos az előbbi csoporttal kapcsolatban megemlíteni, hogy egy kertidény alatt a visszametszések hatására jóval kevesebb újravirágzásra képesek. (Ilyen például az évelő szarkaláb, a levendula vagy a bugás lángvirág, amelyektől egy visszametszés hatására egy későbbi másodvirágzást remélhetünk.)


 Az egynyári virágaink azok, amelyek kifejezetten jól tűrik a visszavágást, és megadják nekünk az esélyt arra, hogy egy kora tavasztól késő őszig tartó folyamatos virágzásban legyen részünk a kertben. Kifejezetten az olcsón beszerezhető virágok közé tartoznak, amelyek színárnyalatukban hatalmas kínálattal rendelkeznek.

Kakukktojás a gumósok és hagymások társaságban!

A gumós dália különleges növény és külön figyelmet érdemel, ki is lóg a sorból. Több szempontból: egyrészt mert gumóból fejlődik ki a virága és nem hagymából, másrészt pedig ez a csodaszép őszi virág, amelyet igen sokszor szoktunk a macerás jelzővel illetni, a „vágd vissza, majd újravirágzik” csoportjába tartozik. Azaz, ha virágát visszametszük - akár elhervadt, akár még virágos állapotban -, újabb és újabb virágfejekkel örvendeztet meg minket az elmúló őszi kertben.


Nyilván megvárhatjuk, míg az ezen csoportba tartozó virágok elérik az elnyílt állapotot és csak azután vágjuk majd vissza őket egy újabb virágzás reményében, ám mennyivel ügyesebb megoldás, ha már virágos állapotban metszünk belőlük, ezzel díszítve az otthonunkat és így késztetve a növényt egy újabb virágzásra.Kíváncsi vagy, hogy milyen virágok kerülhetnének kertjeidbe?Itt válogathatsz kedvedre:

Dekor&Mentha Shop

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél mindig frissen értesülni róluk, akkor iratkozz fel a blog oldalán vagy a Facebook oldalon a "Követés funkciónál" válaszd a "Megjelenítés elsőként" lehetőséget.
Köszönöm, ha megosztod az ismerőseiddel.


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :