Újság!
Betöltés...

Edit háza, avagy egy hobbikertész otthona

Edit kertjére szerintem még sokan emlékezünk. Akár az egyik "Olvasói kert" bejegyzésből, akár a blogjából olvasgatva.

Ám egy ideje valami megváltozott ezen az oldalon. Láthatóan egy teljesen új kertet kezdett a nulláról felépíteni. Sokan ismerjük ezt az érzést, ki ezért, ki azért. Viszont úgy tűnik, hogy két ennyire alkotásra született embernek- mint Edit és a férje - ez az esemény inkább újabb lehetőséget adott arra, hogy ismét valami szépet hozzanak létre.

Jelenleg a házuk lett készen és nem is akárhogyan. Az ilyen fajta posztok mostanában nem jellemzőek a blogon, de most egyszerűen kivételt kellett tennem. Elsősorban azért mert érzem, hogy lesz folytatása, másodsorban pedig azért, mert egy minden részletében tökéletes kicsi házat láthatunk. A jó térelosztás miatt először szinte nem is érzékelhető a ház kis alapterülete, illetve olyan aprólékosan kidolgozott részleteket találni az egész házban, amelyek miatt rögtön szívünkbe lopja magát.


"Korábbi, gondozott és betelepített kiskertünket eladtuk, mert a család igényei megváltoztak. Szerettünk volna 1 kávé vagy tea mellett pihenni, kellemesebben és komfortosabban létezni a kertben. A város másik részében, ugyancsak kiskertes részen vettünk egy erősen felújítandó, mindössze 23m2-es kis házat. Amikor kerestük a számunkra ideális megoldást, az biztos volt, a padlásteres megoldás kizárva! A kisház szerelem első látásra, hisz tömzsi arányai a parasztházakra emlékeztettek. A belső tér eredetileg 4 kisebb részre osztott volt (kamra, fürdőrész ,egy konyhának nevezett üres helység és kis szoba) .Jancsikályha volt a szobában, amellyel a fűtést oldották meg. A gáz nincs benn az épületben.

Sok lehetőséget rejt , de rendesen feladja a leckét a pici tér. Feladat tehát minél gazdaságosabban és praktikusabban átalakítani a belső részt. A téli fűtés volt az egyik, melynek megoldásához sok kört futottunk, az elektromos paneltől a vaskályháig. Végül úgy döntöttünk, a tűz fényét szeretnénk nézni és a tapintható melegét érezni-tudod- Örkény is megírta…az ember egy kis melegségre vágyik….! Szóval régi sárga színű bontott csempéből rakattunk kályhát, mely a nappali tér közepére került.

A gáz bevezetésének ötletét a költségek miatt elvetettük, így került a konyhai részre a gázpalackkal működő tűzhely, melynek sütő része elektromos. Mert sok finom sütit szeretnék a családnak készíteni a kávé mellé uzsonnára.

A helységeke között kivettük a falakat és összenyitottuk a helységeket, így került kialakításra a fürdő és a nappali-konyha egybenyitott tere. A színek kiválasztásakor a fő szempont volt: a könnyű tisztíthatóság, de ne legyek rabszolgája sem. A fekete, szürke, az okker és a kopottas sárga színekre hangoltuk a csempét, a laminált lapot és a berendezés elemeit. A bútorokat a középre helyezett kályha köré rendeztük. A tárgyak többségéhez aukciós oldalakról jutottam. A hangsúlyos szerepet kapott parasztkomódot például egy varrógépért cseréltem az ország másik részéből. A berendezési tárgyak sem drágák, inkább felújított, karakteres régi darabok.

A fürdőszobában leválasztottunk egy tusoló részt, a régi mosdóállványba építettük be a kerek tálat.

Egyfajta „falusi” romantika jellemzi a berendezést, melyhez jó kontrasztot képeznek férjem nagyméretű absztrakt festményei. Talán másoknak is segítettem ötlettel a berendezéshez, melynél nem a pénz, hanem a praktikum, a tárgyak tisztelete és szeretete dominált.

A kert kialakítása folyamatban, de évek munkájára lesz ismét szükség, hogy a megfelelő összkép kialakuljon."

ELŐTTE
UTÁNA
 


Bejegyzés és fotók: Sejbenné EditA szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :