Újság!
Betöltés...

Várj még a diófa metszésével!!!

Nem szeretek metszésről írni, mert úgy gondolom, hogyerre szakszerű könyveket és tanfolyamokat is találni. Ezt a témát apukám csak hozzávetőlegesen tanította meg nekem. Mégis évről - évre felmerül egy növény neve az ismerőseink körében, amivel sokan nem igazán tudnak mit kezdeni.

Kell- e vagy sem? Szabad- e vagy sem? És ha igen, akkor az mikor legyen?
Ez pedig a diófa!


Egy alkalommal a sógorom kertjében járva elnéztem a gyümölcsfáit és megkérdeztem, hogy miért nem vágja le diófájának az alsó földig lógó ágait. Talán úgy szebb formája lenne a fának, és könnyebb lenne a fűnyírás. Mire ő rámutatott a szomszéd kertjében található kiszáradt csonkra: „A szomszéd megmetszette tavasszal a diófáját, amitől az teljesen kiszáradt!”

Diófa „tudományomhoz” hozzátartozik, hogy nagyszüleim olyannyira nagy becsben tartották a különleges nagy méretű diófajtákat, hogy saját maguk magról nevelgették őket a kertünkben egy erre kinevezett „faiskolában”. (Hát igen, ott még a fák is iskolába jártak, nem csak mi gyerekek.)

Így, ha nem is akartam volna, akkor is megjegyeztem, hogy a diófa mint vízigényes növény, annyi nedvet keringtet szinte egész évben a rostjaiban, hogy ha csak egy ágát is letörjük, akkor azon a részen elszárad a fa.

KIVÉVE - és itt jön a LÉNYEG - ha akkor metszük amikor teljes energiáját a gyümölcsére fordítja. Ez pedig az augusztus közepétől - szeptember közepéig terjedő időszak!!!

Ezért kedves diófa tulajdonos olvasóim, ha most zavar is benneteket egy - két diófa ág, felejtsétek el a fűrészt és a metszőollót, mert különben hetekig fogjátok nézni, ahogy a sebein keresztül könnycseppeket hullat, népi nyelven szólva elvérzik a fátok, és ti semmit sem tehettek majd ennek megállításáért.

Viszont nyár végén, cserébe a türelmetekért minden fazon igazítást elvégezhettek, ezen a mindenki által olyannyira kedvelt fán.

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :