Újság!
Betöltés...

Májusban is ültethetünk virághagymát. Sőt!!!

Családunkban természetes,
hogyha nyugodt körülmények között és teli gyomorral leülünk beszélgetni,
akkor beszélgetési témaként a kert biztos szóbajön.

Most épp a nyáron virágzó gumósok csereberéje került terítékre.
Kinek miből van sok? Miből tud adni? Kinek milyen színárnyalatai vannak? Milyenek a legújabb szerzemények?

És a NAGY KÉRDÉS: Mikor lehet elültetni?


De milyen növények is tartoznak ide? Minden olyan hagymás, gumós virág, amely nem tűri jól a telet, a fagyot és a hideget. Azaz, például a canna, kardvirág, liliom vagy dalia virágzása esetében most kell bevetnünk magunkat.

Általában a növények sokkal rugalmasabban viselkednek, mint azt a könyvekben írják. Mivel nálunk két gyerek és egy vizslakutya is kemény edzésnek teszi ki a növényeket, így ezt van lehetőségük bizonyítani is. Ám amikor egy alkalommal a Canna gumóim a kertben aludtak téliálmot, akkor az meggyőzött arról, hogy klímaváltozás ide - klímaváltozás oda, ez még nem a Ráktérítő és környéke. Nyomtalanul eltűntek a gumók. (Mellékesen megjegyzem, akkora pocakom volt, hogy a sártól tocsogó ágyásban fejreálltam volna, ha elvesztem az egyensúlyom ásás közben.)

Szóval a fagyérzékeny hagymás, gumós virágok kiültetése esetében érdemes megvárni a Fagyosszenteket, ami még egy hét, de talán van esélyünk arra, hogy ezen a héten már nem lep meg minket a dér és a fagy. Talán!!!

Nagy kérdés mindig, hogy milyen mélyre kerüljenek a hagymák/gumók.

Alapszabály, hogy minden hagymára/gumóra olyan vastagságú föld kerüljön, mint annak a hagymának/gumónak a magassága. A hosszabb szárú virágokat érdemesebb mélyebbre ültetni, mivel előfordulhat az a kellemetlen nyári élmény, hogy egy nagy vihar kifordítja a földből. Például a kardvirág, canna, liliom, dália mind, ezek közé a hosszú szárú hagymás/gumós virágok közé tartozik. Ültetési mélységük nagyjából 15-20 cm. Egy kitétel van csupán a dáliánál, hogy a gumón található rügyek lehetőleg a talaj felszínénél legyenek.

Ha előre tudjuk, hogy nyáron karózásra fog szorulni a növény - mert akkora virágai vannak (pl.: dália) - , akkor már most tegyük mellé, hogy egy későbbi bot leszúrással ne sérüljön meg a gumó.

Nektek is jó ültetgetést kívánok a hétre!

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

1 megjegyzés :

Névtelen írta...

Szuper a cikked! Eddig nem is gondoltam volna, hogy májusban is lehet virághagymákat ültetni. A blogod olvasása után továbböngésztem az interneten és máris kedvet kaptam a kertészkedéshez. https://lakberinfo.hu/kert/kertek/2017-03-23-igy-alakits-ki-konnyen-fenntarthato-stilusos-kertet/
Üdv, Zizi