Újság!
Betöltés...

Virágzó kúszó-mászók a kerítésen

Ez az a társaság, ami rövid idő alatt került fel a sikerlistám élére. Rajongok az energikusságuk és a virágzási kedvük iránt, amit már csak a körülöttük lengő illatfelhő tudott megkoronázni. Van közöttük napimádó, félárnyékot kedvelő és árnyékban kényelmesen elnyújtózkodó fajta is.

Forrás: Dave's Garden

Az egész a túl nyitott és belátható sarokkert miatt kezdődött. Ugyanis nyáron, fürdőruhás kertészkedést szerettem volna megvalósítani, amikor munka közben szép lassan lebarnulok és nem unalmamban a nyugágyon fekve, míg hőgutát nem kapok.

Mivel nekem fontosak a virágok még egy kerítés befuttatása esetében is, ezért lehetőség szerint azok közül válogattam, amelyek az év különböző időszakában meglepnek némi színes, illatos csodával.

Kedvenc futó sztárjaim:

Japán lonc (Lonicera japonica)

Mézédes illatfelhővel tölti be a kertet már júniustól kezdődően, amiből nem lehet eleget szippantani. Igénye csupán tápdús kerti talaj, amit gondosan locsoljunk szárazság idején. Félárnyékos, részben napfényes terület az ideális a számára. Nagy előnye, hogy télizöld, ezért a téli szürkeségben is zölden takar.
Forrás: Grows on you

Trombitacserje (Campsis radicans/Campsis x tagliabuana)

Délre néző falak kedvenc növénye és rögtön mediterrán hangulatot is áraszt magából, amint megjelennek júliustól kezdődően narancssárga virágai. A gyors növekedésnek és a dús virágzásnak elengedhetetlen feltétele a tápanyagdús talaj, ezért azt minden tavasszal biztosítsuk a számára.
Forrás: Verdi incontri

Lilaakác (Wisteria sinensis)

Ismét egy napimádó, ami ráadásul szívósságáról győzőtt meg. Sajnos virágos állapotban már nem láthattam, de arról meggyőzött már rögtön az elültetés évében, hogy mindenféle nehezített körülményt bírni fogja (kutya, gyerek taposás stb...) közvetlenül a bejárati kapunál. Számára is a laza, tápdús talaj az ideális. Mivel csavarodva kapaszkodik, ezért legyünk óvatosak fiatal fák közelében, ugyanis szorítása egy kisebb fát akár tönkre is tehet.
Forrás: Psychotropia

Kúszó hortenzia (Hydrangea petiolaris)

Az árnyékos kertek kapaszkodó sztárja ez a növény, bár nem sokan ismerik vagy merik ültetni a kertjükbe. Júniusi - júliusi virágzásakor enyhén édeskés illatot áraszt a lapos hortenziavirágokból. Léggyökerekkel kapaszkodik, de támaszték híján bokor formát ölt. A tápdús talaj neki is kijár és ezt biztosan meghálálja. Bár türelemre van szükségünk, mert legalább 1 - 2 év mire beindul a virágzása, de szerintem megéri.
Forrás: Missouri Botanical Garden

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :