Újság!
Betöltés...

Függőleges zöld kertek szerte a világon

Közzétettem régebben néhány zöldfalas fotót. Ennek sikerén felbuzdulva úgy gondoltam, a Dekor&Mentha blog felületére felteszek egy komolyabb válogatást ilyen képekből.

Beltéri zöldfalakról/vertikális kertekről már írtam, de ettől ez még van annyira izgalmas téma, hogy újra megérdemel egy kültéri posztot is.

Ennek a párizsi múzeumnak az oldalát, nem csak különböző színű és formájú növényekkel tették változatossá, hanem a különböző magasságúak változatos elhelyezésével, szinte domborművet alkottak belőle.

A madridi múzeum negyed egyik utcai attrakciója.

Ezt a dél-franciaországi felüljárót alul tűzeső, írisz és páfrány borítja, majd ahogy haladunk felfelé úgy jelennek meg az egyre karakteresebb példányok, mint például a hortenzia, a bőrlevél vagy a varjúháj. Végül pedig a tetejét már madárbirs, borbolya és tűlevelüek fedik.

Ilyen egy kezdeti stádium, ami aztán majd néhány hónap alatt teljesen elfedi a falat.

Ha félárnyékos, vagy árnyékos helyre tervezne valaki zöld falat, akkor ebben a kertben vannak ötletek: 4 fajta páfrány, begónia, írisz stb...

Mintha egy izgalmas mozi film plakátját látnánk a falon. Színes, látványos és a szereplők szinte lelépnek közénk, hogy megérinthessük őket.

Végül pedig, a pozsgásokat sem érdemes kihagyni a sorból, ha ilyen csodára vágyunk.

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

1 megjegyzés :

Névtelen írta...

Vajon hogyan érik el a pozsgásoknál, hogy előre és ne felfelé nőjenek (geotropizmus)? :)És hogyan rögzítik? És hogyan öntözik...?