Újság!
Betöltés...

Rózsafuttató, a látványos kerítéselem - DIY projekt 1.rész

Minden kertben vannak kevésbé látványos, szinte megoldhatatlannak tűnő, ronda kertrészek.
Ezek vagy túl árnyékosak vagy túl naposak vagy túl meredekek vagy túl keskenyek vagy túl beláthatatlanul nagyok vagy túl..., túl..., túúúúl...

Mindig találni olyan területet, ami első ránézésre azt az érzetet kelti bennünk, hogy lehetetlen kertet alkotni belőle vagy akár csak annyit kihozni belőle, hogy a kert szerves részeként kapcsolódjon az egészhez.
Nálunk is van egy ilyen hely, amihez láthatóan az előző kerttulajdonosok is igyekeztek valami látványosat hozzáadni, de ezidáig ez nem járt sikerrel.
Én viszont egy nagy ötlettel álltam elő.... Lássuk mi lesz belőle😀💪




Nagyon sok kertben a garázs a kert végében található. Ahhoz, hogy ez a megoldás minél kevesebb helyet foglaljon el a kertből, sok esetben teljesen hátra és a kert sarkába épül.

A ház előző tulajdonosai nagyon okosan a kert elülső részébe, végig a kerítés mellett szélesebb szegélyágyást alakítottak ki, ami lehetővé tette, hogy a bele telepített sövénynövények meg tudnak élni, akár még öntözőrendszer nélkül is. Ám a garázshoz érkezve elkeskenyedik ez a kerítés melletti ágyás, így adva lehetőséget az autónak a kényelmes ki- és beparkoláshoz.

De használható méretű ez a keskeny ágyás?


Láthatóan a ház előző tulajdonosai sok féle növénnyel próbálkoztak, hogy ezt a keskeny ágyásrészt széppé varázsolják. Bújt már ki itt a földből tulipán, jácint, menta, körömvirág, kúpvirág, nádtippan és átköltözött a kerítés alatt a szomszéd csodaszép ám itt "biztos nem fér el" bokra, a díszbirs is.

Szóval, növényből nem volt itt hiány és amit tudtam ki is mentettem, ám úgy gondolom, hogy egy kicsi és keskeny hely függőleges és látványos megoldásért kiált.

Az autónak ki és be kell tudni haladnia a garázsba, miközben mi szerettünk volna egy intimebb hátsó kertet kialakítani, akár egy látványos fókuszponttal megfűszerezve.



FONTOS!

  1. Sose ijedj meg a gaztól és a rumlitól! Az egy lendületes délután vagy hétvége alatt eltüntethető.😜
  2. Ha keskeny helyen akarsz kialakítani látványos megoldást, akkor használd ki a függőleges irányokat.
  3. Merj bátran elhatárolódni a szomszéd kerttől, hacsak az nem egy dimbes-dombos gyönyörű látkép.
  4. Végül a legfontosabb: Egy kisebb kertátalakítást ugyanúgy el tudod végezni te magad is, ahogy azt a házadon is elvégzed már évek óta.



Döbbenetes, de még sosem készítettem ilyen rózsafuttatót előtte. Viszont a sógorom, aki Ausztriában épít kerteket sokat mesélt róla, hogy szerinte nekem ilyet készítenem kellene a kertembe. 
Hát idén végre kertet építünk, ezért eljött az ideje, hogy belevágjak ennek a rózsafuttatónak a megépítésébe. 

Elkezdtem keresni a szükséges anyagokat és a Praktikerben megtaláltam mindent.
Mivel gyönyörű futórózsák fognak ide érkezni, ezért fontos volt az oszlopok magassága, ahhoz pedig oszloptartó hüvelyeket kellett keresnem. Nem kockáztattam, ezért mindent megfelelő méretben választottam ki.
Mivel ez egy nagy felület, ezért fa és fém felhasználásával egy rugalmasan formálható rózsafuttatót alakítok ki, ami már anyagánál fogva is látványos kerti dekorációs elem lesz.

I. Fázis lépésről-lépésre:

  1. Mázlim volt, mert épp egy nagy esőzés után ugrottam neki ennek a projektnek, ezért pikk-pakk bele tudtam kalapálni az oszloptartó hüvelyeket a földbe. Fontos, hogy már itt használj vízszintmérőt!
  2. A csavarok helyét kijelöltem és fúrógéppel előkészítettem. 
  3. Nőként úgy gondolom, sokat segít egy csavarozógép az ilyen munkákban. Kevéssé fáradsz majd el, mert ez még csak a munka eleje😉
  4. Majd ezután felkerült az I-re a pont. Ugyanis árnyékoló hálót szereltem a kerítésre. A rögzítést zöld színű gyorskötözővel végeztem. Annyira gyors és látványos volt a munkának ez a része, hogy mindenkinek csak ajánlani tudom, aki átmenetileg szeretne egy kis elhatárolódást a szomszéd kerttől vagy az utcafronti résztől és idáig még nem tudott rá megoldást találni.
  5. Mivel a kerítés a szomszédé, ezért előtte engedélyt kértem tőle és természetesen biztosítottam afelől, hogy bármikor ripsz-ropsz le tudom szedni, ha ő festésre szánná el magát. Remélem az nem jövőre lesz😜

1. Egy deszka darabot helyeztem a oszlophüvely tetejére és igyekeztem egyenletesen bekalapálni a földbe.


2. Amikor fúróval előkészítem a facsavarnak szánt rögzítési pontokat.


3. Az akkus csavarozógép egy örök társ a barkácsolásaimban 👍


4. Ne feledkezzetek meg a vízmértékről!!!


5. Ezek a párhuzamos oszlopok csodaszépek még így alig készen is


6. Na, vajon milyen lesz, ha felrögzítem?


Szerintem egész jól alakul, hogy egy szép kertrészlet legyen belőle. Remélem már ti is látjátok, amit ide képzeltem...😍





Folytatás következik...
Fa és fém házassága a kertben, rózsafuttató formájában.
Ez a két anyag rózsa nélkül is látványos és mutatós dekorációs elem lehet...



Mai posztomban szponzorált tartalmat olvashattatok. 
A folytatás pár nap múlva itt a blogon.


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :