Újság!
Betöltés...

Ősz színeiben pompázó Tuileirák kertje

Tuileirák palotája és kertje a francia uralkodók lakhelye volt Párizsban. A kert, amit Medici Katalin hozatott létre a palotával együtt, jó kis sétát rejt magában és még szebb virágágyásokat.



Ezeket a fotókat tavaly szeptember közepén a palotához közeli kertrészben készítettem. Nehéz lenne leírni azt az örömet, amit a látványától éreztem. Egy - egy képen már megmutatkozik az ősz, és látni lehet, hogy a virágok milyen fantasztikus színkavalkáddal intenek búcsút a nyárnak. 

A hatalmas, szabályos formájú, zöld füves felületeket 1,5 - 2 méter széles, hosszan elnyúló, egyenes virágágyások tagolják részekre, miközben mindenhol találtam keskeny közlekedő sávokat is, amelyek valószínűleg a kertészek számára vannak fenntartva. 

Ezekben a virágágyásokban vegyes összeállításuknál fogva, már találni üres, elszáradt foltokat, ami egy - egy kora nyári virág helyét jelöli, és olyan növényt is, ami épp most vonja magára a látogatók figyelmét. Hirtelen vagy akár hosszan elnézve is azt érzékeled, hogy ilyen virágágyást szeretnél magadnak őszre te is, amikor megérint az elmúlás, de mégis minden ragyogóan színes és izgalmas. 

Igen változatos összeállítással találkoztam ebben a kertben. Sem látványában, sem összetételében nem lehet azt mondani erről a virágágyásról, hogy spóroltak volna a növényekkel. 

Mert miközben felfedeztem az első sorokban a bársonyvirágot, ugyanúgy láttam itt különleges cserje magasságú salvia (zsálya) fajtákat is. Mivel ezek az ágyások folyamatosan minden szögből láthatóak, ezért egy összetett felépítést láthatunk. Középen a magas növekedésűek, amelyektől távolodva egyre alacsonyabb virágokat találni. De az egész mégsem ennyire statikus és kimért, és talán pont ez az, ami ebben a virágágyásban a zseniális. Mindig mindenhol találunk egy-egy felbukkanó látványosabb színpompát, ami szinte tűzijátékként hat ebben az őszi káprázatban. 

Első sorokban:
Bársonyvirág, Coreopsis, Geranium, Amaránth (ezt a növényt első sorba ültetni érdekes megoldás), Dália

Második sorokban:
Echinacia, Astilbe, Rudbeckia, Írisz, Helenium, Dália

Harmadik sorokban:
Salvia azurea, Salvia mexican Limelight, Verbena bonariensis, Dália

Végig olvasva a fenti virágos sorokat szerintem mindenki számára feltűnhetett az, hogy egy különleges összeállítással találkoztam tavaly ősszel, ami most így a képeken keresztül, egy nyár végi tükröt tart elénk, hogy akár ilyen is lehet a kertünk, ha átgondoltan és tudatosan készülünk az év utolsó kertes évszakára.









A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :