Újság!
Betöltés...

Rózsafuttató, a látványos kerítéselem - DIY 2. rész

Egy rózsafuttatót sokféleképpen kialakíthatunk: Fix rácsos elemekből, ami akár fából vagy fémből is készülhet. Készülhet boltíves virágkapuként vagy akár a házunk falának egy kisebb részére rögzítve, de befuttathatjuk ezzel a mesebelien virágzó növénnyel a kerítésünket is. Ami fontos szempont, hogy minden esetben biztosítani kell a rózsaágak rögzítésének a lehetőségét.

Én miért választottam egy teljesen más lehetőséget? Mert egy viszonylag nagy területet alakítottam át a rózsák számára, ami fix elemekkel (nem lehetetlen, de) nehézkesebb lett volna.

A rozsdamentes sodrony és a fa ötvözete igazán látványos dekoráció lett a kertben. A sodrony szinte ékszerként csillog, amikor megcsillan rajta a napfény. Tudom, ez csak átmeneti állapot, mert elsősorban a rózsák virágszirmait szeretném itt tömegével csodálni, de egyelőre már ez a látvány is lenyűgöz.



Eszközök és anyagok nagy része a Praktiker-ből érkezett:

Rózsák, amiket ide terveztem:
Wollerton Old Hall és Ghislaine de Feligonde

  1. Mérőszalag
  2. Ceruza
  3. Fúrógép
  4. Csavarozógép
  5. Vízszintmérő
  6. Ászokcsavar
  7. anya (M8)
  8. Gyűrűsanya (M8)
  9. Sodronykötél horganyzott (3 - 5 mm bármelyik jó)
  10. Huzalfeszítő
  11. Kötélszorító
  12. Kötélszív horganyzott










Bal oldali oszlopköznél a talajtól 50 cm- es magasságot mértem ki. Majd a további rögzítési pontokat 30 cm-ként helyeztem el.

Fontos! Vízszintmérővel jelöld ki a szembelévő oszlopok legalsó rögzítési pontját. Nem biztos, hogy azonos magasságban lesz mindkét oszlop 50 cm - es magassága.

A jobb oldali oszlopköznél (azért, hogy a csavarok ne akadjanak össze) 15 cm- rel feljebb kezdtem rögzítést. Azaz, 65 cm magasságban volt az első rögzítési pont, és onnantól kezdődően 30 cm- ként jelöltem ki, fúrtam ki, és csavaroztam be ezeket a láthatóan nagyon is látványos rögzítő gyűrűket.

(Nézd meg a mai napi Story-ban hogyan készült!)








A huzal előkészítése már nehezebb menet volt, de valószínű azért, mert az én kezemben az 5 mm vastag huzal nehezebben engedelmeskedett. Bár látványos és nagyon szép, mégis azt javaslom így utólag, hogy a 4 mm vastag sodrony ideális és jobban megmunkálható anyag a női kéznek.
A huzalfeszítő segítségével későbbiekben is tudod majd állítani a sodrony feszességét, amikor esetlegesen a növények súlya ráterhelődik.












Még egy fontos mozzanat volt hátra van ahhoz, hogy ezt az igazán könnyed, indusztriális, de mégis bármelyik kerthez kapcsolható dekorációs elemet befejezzem.
Külső feszítő pontokat kellett létrehoznom.
Ugyanis az oszlopokon belül felfűzött huzalok, olyan erővel kezdték összehúzni ezt a három függőleges elemet, hogy szükségük lett egy ellenerőre, ami így egy szép és feszes látványt hozott létre.




Mikor elkészült, rájöttem, hogy igaza volt a sógoromnak.
Ezt tényleg el kellett készítenem!

Már most önmagában is gyönyörű lett. Az anyagok összeházasítása és ez a könnyed megjelenés, olyan különleges látványt eredményez, amit érdemes nektek is kipróbálni. 



Mai posztomban szponzorált tartalmat olvashattatok.

Az előzményeket itt találjátok:

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :