Nyár közepe van, amikor nem csak a gyümölcsöket, zöldségeket, hanem a kertben található fűszernövények javát is érdemes télire betakarítani. Ez a képen látható egyszerű, de igen mutatós lakásdísz erre az igen fontos szárítási műveletre lett kitalálva.
Leggyakrabban a fűszernövények leveleit és szárait hasznosítjuk, de mindenképp érdemes utána járni, hogy a növénynek mely az ízében vagy hatóanyagában leginkább gazdag része.
Mivel a hatóanyagok koncentrációja a reggeli órákban nagyobb, ezért a növény begyűjtést erre az időszakra tedd, megvárva már a reggeli harmat felszáradását. Érdemes egyszerre csak annyi fűszert leszedni, amennyit rögtön fel is tudsz dolgozni.
Ha a fenti szárítási példánál maradsz, akkor meleg, száraz időben, árnyékos, és ami nagyon fontos pormentes helyre akaszd fel a levelekből és virágokból kötött apró csokrokat. Olyan száraznak kell lennie végül a növénynek, míg két újaddal könnyedén szét tudod majd morzsolni.
Mivel cél az eredeti szín és íz megőrzése, ezért sem az erős napfény, sem a hideg idő nem felel meg a szárításnak.
Fűszeres bokréták szárításhoz előkészítve.
Ha valakinek még bőven van helye a szekrényében, akkor ez is egy kiváló megoldás lehet.
Illatos vegyes csokrok a bútorra helyezve.
További ötleteket ITT találsz.
0 megjegyzés :
Megjegyzés küldése