Újság!
Betöltés...

Minden, amit a dáliákról tudni akartál

Egy olyan virághoz szeretnék most útmutatót adni a kezetedbe, ami kertbe, balkonládába, számtalan méretben és formában és ráadásként a szivárvány minden színében fellelhető.
Hogy még kedvesebb legyen a számunkra, vannak olyan évek, amikor akár 3 - 4 hónapon át is virágoznak.


Ha kedvet kaptál a dáliákhoz, akkor gyere és olvasd el a gondozási trükkjeit!

Kép forrása
Talaj és fényigény:
Napfényes helyre ültetve növekszik és virágzik a legbiztosabban. A dália gumók szeretik a tápanyagban dús, de jó vízáteresztésű talajt.

Ültetés:
Áss egy 20 - 30 cm mély gödröt, amibe kényelmesen el tudod helyezni a dáliagumókat.

Kora tavaszi teendők a dáliagumókkal:
A dáliagumók fagyérzékenyek, ezért bármennyire csábító is, hogy kiültessük a szabad földbe március vagy kora áprilisban, az így nagy valószínűséggel a fagy áldozata lehet. Ezért inkább ebben az időszakban cserepekbe ültessük a dália gumókat és világos, de hűvös helyen neveljük elő a növényeket, hogy a májusi fagyok után egy kész növényt ültethessünk ki a kertbe.

Ezzel a módszerrel egy erős növényt korábbi virágzásra ösztönözhetünk.

Kertbe ültetve:
Ha nincs megfelelő helyed a cserepes előneveléshez, akkor az utolsó fagyok után (nagyjából május vége felé) ültesd ki a kertbe. A talajra teríts egy nagy adag komposztot vagy kerti földet, majd pedig a locsolókanna rózsafejével jól öntözd be.

Szükséged lesz még egy hosszú karóra is, amit a virággumókkal együtt helyezz el az ültetőgödörbe. Lehetőleg ne egy vékony bambusz rudat válassz, mert az nehezen tartja meg a bokros dália tövet teli virágokkal.

Ahogy elkezdődik a kora nyár, a dália erőteljes növekedésnek indul, amit folyamatos kötözéssel tudsz biztonságban tartani az időjárás viszontagságaitól.

Cserépben nevelve:
Kép forrása
Válassz egy kaspót vagy cserepet, ami legalább 30 cm széles és olyan magas, mint amilyen a virág lesz kifejlődött állapotban. Olyan mélyre ültesd, mintha a kertbe ültetnéd el.

Gondozása:
Miután a dáliákat kiültetted a kertbe, és a növény megerősödött, csípd vissza a főszárát a legfelső levélpár alatt. Ezt egy tiszta, éles késsel a legegyszerűbb megtenni.

Tedd ezt addig, amíg legalább öt hajtás meg nem jelenik közvetlenül a gumóból. Ez nem lesz könnyű érzés, de gondolj arra, hogy így a növényed megerősödik és több virággal fog téged elkápráztatni a nyár végén.

Sajnos a csigák nagyon szeretik a dáliákat. Főként a frissen kihajtott levelekben tudnak nagy károkat okozni. Ezért kiültetés után mindenképp védd meg növényedet ettől az éhes bandától.

Az első őszi fagyok előtt (amikor látszik, hogy megfeketedett a szára) ásd ki a dália gumókat és fajtánként felcímkézve, lehetőség szerint papírba csomagolva tedd egy hűvös, de fagymentes teleltető helyre.

Készíts virágcsokrokat:
A dáliákat, csak kinyílt virágos állapotban vágd le a tőről. Miután levágtad rögtön állítsd vízbe.
Ha hagysz a tövön is virágot, akkor elhervadás után mindenképp vágd le, mert így újabb virágzásra ösztönözheted.

Ha megtetszettek ezek a szépséges virágok, akkor minden évben Január 15 - Március 31 -ig itt különleges dália kollekciók között válogathatsz:

Dekor&Mentha Shop vásárlás


Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél mindig frissen értesülni róluk, akkor iratkozz fel a blog oldalán vagy a Facebook oldalon a "Követés funkciónál".

Köszönöm, ha megosztod az ismerőseiddel.

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :