Újság!
Betöltés...

Vágott virágágyás - "Nem úrinős passzió!" 2. rész

Az előző posztban már olvashattatok arról, hogy miért is éri meg virágágyást tervezni a kertekbe. Sőt, miért érdemes megismerni virágaink habitusát ahhoz, hogy hatékonyan tudjuk őket felhasználni otthonaink díszítéséhez.

A most összeállított posztban teljes évre, hónapos bontásban találjátok a felhasználható virágok listáját. Ez egy plusz információ, amivel megszeretném köszönni nektek, blog olvasóknak, hogy itt vagytok és hétről - hétre olvassátok a Dekor&Mentha oldalt.


Kép forrása: Farm Girl Studios


Természetesen a lista nem teljes, inkább csak egy kiindulási alapot szeretne adni a virágosabb kert és a virágosabb életmód kialakításához.

 2. rész:

De milyen növények is alkalmasak a vágott virágoskert kialakításához?


Március
Általában ekkor ébred a természet, ami jó lehetőséget ad a fagytűrő egynyári virágmagok szabad földbe vetéséhez. Az őszi ültetésű virághagymák és a korai évelők viszont már most színt visznek a kertbe, amiből bátran készíthetünk egy – egy csokorra valót.
Hagymások: tulipán, nárcisz
Kétnyáriak: árvácska
Évelő: illatos ibolya, hunyor
Cserjék: aranycserje

Április
Ebben a hónapban már nappali melegekre számíthatunk, ám éjszakai fagyok még mindig előfordulhatnak, ezért a fagyérzékeny növények kiültetésének esetében érdemes folyamatosan figyelni az időjárást. Az egynyári virágágyásaink már megerősödnek és szépen kitöltik a számukra kijelölt részt, miközben körülöttük még pompázatosan nyílnak a hagymás virágok.
Kétnyáriak: viola, kék nefelejcs, árvácska
Évelő: hunyor
Cserjék: orgona, aranycserje

Május
Meghosszabbodnak a nappalok. A hónap során előforduló fagyosszenteket követően már elkezdhetjük kiültetni a fagyérzékeny növényeinket is a kertbe.
Az alábbi igen széles kínálat lehetővé teszi, hogy izgalmas csokrokat készíthessünk kertünk virágaiból.
Kétnyáriak: gyűszűvirág, török szegfű, viola, kék nefelejcs
Évelők: palástfű, farkaskutyatej, csillagfürt
Cserjék: labdarózsa, orgona 

Június
Az egyik legszebb és legvirágosabb hónap, ha egynyáriakkal is kalkulálunk kertünkben (ők most kezdik el ontani virágaikat), miközben a sok hagymás virág már visszahúzódott a földbe. Ekkor már tényleg érdemes alkotni a kerti virágokból.
Egynyáriak: pillangóvirág, búzavirág, egynyári szarkaláb, körömvirág, kapor, borzaskata, izlandi mák
Hagymások, gumósok: díszhagyma, nőszirom, liliom,
Kétnyáriak: bögrevirág, viola, gyűszűvirág, török szegfű, kék nefelejcs, harangvirág
Évelők: pünkösdi rózsa, orvosi zsálya, farkaskutyatej, csillagfürt, évelő szarkaláb, küllőrojt
Cserjék: rózsa, labdarózsa, levendula

Július
Ebben a hónapban robban a természet, amikor bármerre nézünk, csak virágokat látni.
Hagymások, gumósok: díszhagyma, liliom, dália,
Egynyáriak: Ebben a hónapban virágpompába borulnak az egynyáriak, amelyekről minél több virágos szárat távolítunk el, annál több virágos fejjel lepnek meg minket.
Kétnyári: A hónap vége felé már eltűnnek kertjeinkből ezek a virágok.

Évelők: Lángvirág, Jószagú cickafark, évelő szarkaláb, küllőrojt
Cserjék: rózsa, levendula

Augusztus
Őszi színek érkeznek el az augusztusi hónappal. Sok - sok narancssárga, sárga, bordó ami itt-ott keveredik egy kis pinkkel és kékkel. 
Hagymások, gumósok: dália, kardvirág, liliom
Forrás
Évelők: napfényvirág, lángvirág, jószagú cickafark, küllőrojt
Cserjék: hortenzia, rózsa

Szeptember
Ebben a hónapban, mintha utolsó táncukra készülnének a virágok. Megjelennek a fáradt, fakó szirmok és levelek, amelyek különösen jól társíthatóak egy - egy ünnepi virágcsokorban.
Hagymások, gumósok: kardvirág, dália
Évelők: napfényvirág, lángvirág, őszirózsa (aster)
Cserjék: hortenzia, bogyósok, színes őszi levelekOktóber
 Szinte hihetetlen, de mégis valóságos, hogy néhány virágos növényt (rövid nappalos) ez az időszak kelt életre. Amit kár lenne kihagyni a kerttervezés során, ugyanis formai- és színviláguk olyan gazdag, hogy egy teljes kertet meg lehet velük tölteni.
Gumósok: dália
Egynyáriak: napraforgó, ördögszem, nicotiana, rézvirág, egynyári kék zsálya, pillangóvirág, ernyős verbéna, amaránt
Évelők: krizantém, őszirózsa (aster),
Cserjék: levendula (enyhébb ősz esetén), hortenzia, bogyós termésűek, színes őszi levelek A cikk közzétételét köszönöm a Családi Lapnak és szerkesztőinek.

Ha megtetszettek ezek a virágok, akkor itt válogathatsz kedvedre:

Dekor&Mentha ShopHa tetszett a bejegyzés és szeretnél mindig frissen értesülni róluk, akkor iratkozz fel a blog oldalán vagy a Facebook oldalon a "Követés funkciónál" válaszd a "Megjelenítés elsőként" lehetőséget.
Köszönöm, ha megosztod az ismerőseiddel.A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :