Újság!
Betöltés...

Fával burkolt teraszok a kertben

A teraszok burkolatának kiválasztásánál hosszú ideig csak beton, kő és fagyálló járólapok jöhettek szóba. Talán már kezdünk annyira nyitni a kerti ötletekben és a kertkultúrában jóval előrébb járó országok felé, hogy egyre többen élvezhessük talpunk alatt a fa érintését is.


Nemrég egy barátnőm lakótelepi erkélyénél merült fel ez az anyag, mint gyors és látványos megoldás. Mert egy csúnya betonburkolatot az előre legyártott gumihálóra rögzített fadeszkákkal tudunk a leggyorsabban és leghatékonyabban eltüntetni a kíváncsi szemek elől. Mindez még szép látványt és kényelmet is nyújt.

Ha kertünkben faburkolatú terasz vagy járda mellett döntünk, akkor sok ponton fogjuk ezt az anyagot előnyös választásként érzékelni.

Természetes anyagként jól harmonizál bármilyen stílusú kerthez, így egy erdei vagy tóparti hangulatot, de akár a trópusi nyarakat is kertünkbe idézhetjük a jól összeválogatott növénykompozíciók segítségével.

Hideg és meleg időben is jól esik az érintése, ellentétben az időjárás hőmérsékletével együtt változó kőburkolatú teraszokkal. Nagy előnye, hogy viszonylag gyorsan és könnyen megépíthető.

Egy fateraszon kevéssé érzékeljük a kültéri szennyeződést, összehasonlítva egy világos járólappal vagy kőburkolattal.

Fontos!
  • Mivel ez a felület állandóan ki lesz téve az időjárás hatásainak, ezért csak minőségi anyagot használjunk fel erre a célra. Ez lehet hőkezelt vagy vegyszeres kezelésen átesett faanyag, vagy akár újrahasznosított polimerrel kevert fa-műanyag teraszburkolat.
  • Vizes, párás időben vesszük hasznát a deszkák bordázatának, amelyek így csökkentik az elcsúszás esélyét.
  • A faanyagok folyamatos ápolást igényelnek, és ez alól a faterasz sem kivétel. 
  • A fa-műanyag (wpc) burkolatoknál is szükséges a tavaszi karbantartás, ám ennek költsége és időigénye jóval elenyészőbb, a fához képest.
  • Ahhoz, hogy egy fával burkolt terasz a házunk dísze és pihenőövezetünk középpontja legyen, évente szükséges a faolajos kezelése. Amennyiben erre minden tavasszal rászánjuk az időt, biztosak lehetünk benne, hogy teraszunk hosszú ideig lesz a család kedvenc pihenője.  Képek forrása


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :