Újság!
Betöltés...

Konténer kert ABC - 2. rész

Milyen egy ideálisan összeállított virágzó konténer? Hogyan és milyen növényeket ültessünk?
Szinte mindannyiunknak egy tavasztól őszig tartó virág és színpompa lebeg a szeme előtt, amire már csak ránézni is jó.


Ha konténer tervezésébe kezdünk, akkor az egynyáriak és az évelők kiemelt helyen szerepelnek. Ezen növények titka elsősorban a folyamatos virágzásban és a látványos lombozatban rejlik. Ráadásként pedig még megfizethetőek is, így nagyobb mennyiséget is vásárolhatunk belőlük.

Ám ahhoz, hogy egész évre biztosítani tudjuk kertünkben a szép konténerek látványát, szükségünk lehet kisebb fákra vagy cserjékre is, amelyek alját csodás virágszőnyeggel boríthatunk be. Ezek lehetnek szezonális virágok, mint például az árvácska, a kankalin, a hagymás virágok vagy az őszi krizantém, de a díszkáposzta is ide tartozik.

Ahhoz, hogy megkönnyítsem a konténer beültetésének megtervezését, csoportokra bontottam az erre alkalmas növényeket. Így, amikor a kertészetben a maximális bőség zavarával küzdünk, csak arra a néhány dologra kell összpontosítani, hogy jelen esetben milyen típusú növényre van szükségünk.


Egynyáriak: Ezek a növények maximális virágzást biztosítanak egy teljes kertszezon alatt. Szín és formagazdagságuk végeláthatatlan. Itt lehet válogatni bőven. Nem tűrik a fagyot, ezért ezt minden esetben bele kell kalkulálnunk a konténerek tervezésénél.

Évelők: Formák és színek gazdagságát ígéri ez a csoport. Találni itt nagy levelű talajtakarót, futó- és kúszónövényeket, szezonálisan és egész nyáron át virágzó fajtákat. Ha izgalmas megoldásokban gondolkozol, akkor ezt a csoportot biztos, hogy alkalmaznod kell.

Cserjék: Egész éven át színt visz a kertbe. Találni közöttük virágzót, örökzöldet, és izgalmas formájút is.

Fák: Lassan növekszik, de a cserébe hosszú évekig velünk marad. Magasságot ad a konténeres ültetéseknek.

Virághagymák: Szezonális növények, amelyek maximális szín és formagazdagsággal árasztanak el minket.

Mediterrán növények: Ezek a növények elsősorban szobanövények, vagy átteleltetésre szoruló konténeresek. Néhány kaspó erejéig a mediterrán nyaralások hangulatát csempészik teraszunkra.

Pozsgások és kaktuszok: Ezekkel a növényekkel igazán szép és egyedi megoldásokat alkothatunk. Csak nagyobb mennyiségben és ismétlődő összeállításokban gondolkodjunk.

Ehető növények: Ide tartozhatnak a citrusok, de természetesen a veteményes kert palántái és fűszernövényei is.

Mindig vegyük figyelembe, hogy a növények a hónapok során növekednek, ezért egyre nagyobb helyre lesz majd szükségük. Ültetésükkor ne töltsük ki velük a maximálisan rendelkezésünkre álló konténer felületet.

 


Képek forrása: itt, itt, itt és itt

Ha tetszett, akkor olvass bele ezekbe is: 

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :