Tegnap sikerült egy igazi kalóriadús pitét készíteni alul-felül csoki dömpinggel, és középen egy kis gesztenye krémmel felturbózva. Igazán zseniálisra sikeredett. Már a látványa is csodás, de a tömény csokoládé miatt úgy gondolom, hogy Nigella ezekért rohangál hajnalban a hűtőszekrényéhez.
Természetesen nem saját találmány. Nem lett belőlem hirtelen egy Ratatouille egérke, de imádok sütni és szeretek kipróbálni mindenféle izgalmas recepteket, ez is ezek közé tartozik. A tésztája olyan akár egy jó minőségű lágy brownie, míg a tetejére a múlt héten vásárolt 70%- os kakaó tartalmú IKEA csoki került egy kis tejszínnel (akciósan: 290Ft!!!). Középen gesztenye massza egy kis tojásos gesztenye darabos krémmel.
Ha már csurog a nyál a szádban, akkor olvasd tovább és gyorsan készítsd el, mert nem lehet ott hagyni egy morzsányit sem belőle.
Tény nem az a fajta süti, amit dobj bele a robotgépbe, majd öntsd a formába és már kész is. De mégis megéri azt a kis plusz energiát.
Tésztája:
25 g liszt (nem írtam félre, tényleg ennyi kell, bár én is kételkedtem eleinte)
25 g kakópor
125 g vaj (hideg és felkockázott)
85 g barna cukor (nekem épp elfogyott itthon, így normál cukorral helyettesítettem)
1 db egész tojás
Késes robotgépben dolgozd össze a lisztet, a kakaóport, a vajat, a cukrot, majd a végén add hozzá az egész tojást. Ha kész, formáld labda formájúra és nyújtsd ki 3-4 mm vastagságúra a pite sütőd méretéhez igazítva. (Nekem sajnos annyira ragadt a tészta, hogy ez a része nem sikerült, így a jól kivajazott pitesütőbe darabokban raktam be a tésztát.) Utána rakd be a hűtőbe, vagy akár nagyon rövid időre a mélyhűtőbe is, hogy megkeményedjen a formában a tészta.
Gesztenye töltelék:
35 g vaj (szobahőmérsékletű)
35 g barna cukor
1 db egész tojás
60 g liszt
1 tk sütőpor
30 g főtt gesztenye (darabolva)
35 ml tejszín
2 ek víz
90 g gesztenyepüré
Keverd ki a vajat a cukorral, majd add hozzá a tojást is, és keverd jól el. Másik tálban keverd össze a lisztet a sütőporral és a gesztenye darabokkal, majd öntsd át a vajas masszához. Végén add hozzá lassan a tejszínt és a vizet is.
Vedd ki a hűtőből a formába illesztett tésztát és morzsáld az aljár a gesztenyepürét (szerintem lehet többet is mint amit a recept ír), majd öntsd rá a gesztenye tölteléket és egy előre melegített 180 fokos sütőben 20 percig süsd a pitét, amíg a szélén az aranybarna szegély megjelenik.
Csoki öntet a tetejére:
50 g tejcsoki
50 g étcsoki
200 ml tejszín
Meleg vízgőzös (és ITT fontos, hogy NEM forrásban lévő víz fölött, és pontosan illeszkedjen a tál a vízgőzös edényre!) tál fölött olvasszuk fel a csokoládékat. Én annyiban egyszerűsítettem a recepten, hogy csak étcsokit használtam dupla adagban, majd amikor megolvadt a tálban a csokoládé hozzáöntöttem apránként a tejszínt. Ezekután a langyosra hűlt pitére öntöttem a tejszínes csokit.
Már csak várnunk kellett, hogy szeletelhető legyen, és meglepő módon most nem kellett sokat könyörögnöm az evésért. :)
0 megjegyzés :
Megjegyzés küldése