Újság!
Betöltés...

Álmodj konyhát a kertbe


Tudom, még javában tél van, én meg tömény nyári örömökkel bombázom a blog olvasóit. Nem tehetek róla, de mint egy előző bejegyzésben említettem, Szilveszter után legszívesebben már benyomnám az „indítsd a Tavaszt” gombot.

Magyarországon nem túl jellemző kerti konyhát építeni. Talán azért, mert nagy áruházakban nem lehet készen vásárolni vagy, mert ha a szomszédnak nincsen, akkor nekem sem kell, vagy ki tudja miért... Amit a kertekbe bekukucskálva látok (mindenkitől ezer bocs, de ez a megszállottságomhoz hozzátartozik), az maximum egy sütőfelület, egy minimális méretű tálcatartóval.

Amiket most itt felvonultatok, azok nem tartoznak az olcsó variációkhoz, de ötleteket, hangulatokat és elrendezéseket csenhetünk belőlük. Mert ahogyan a belső térben is a konyha a lakás szíve (akár napi rendszerességgel főzünk, akár csak teamelegítésre használjuk), úgy egy kertben, de akár egy teraszon is elérhetjük ugyanezt a varázslatot.

Ha rendszeresen használható kültéri konyhát szeretnénk, akkor van pár fontos dolog, amit érdemes figyelembe vennünk:
  • Sütőfelület, ami lehet elektromos vagy fatüzelésű. Illetve egytál ételek készítéséhez jó ötlet egy bográcstartó rúd beépítése.
  • Munkafelületre mindig szükség van, hacsak nem akarunk a vendégek tányérján és a székeken zöldséget darabolni.
  • Csapvíz mosogatótálcával, ami leginkább zöldség és növény leöblítésére szolgálhat. Mert egy kellemes nyári estét nem szívesen rontanék el kerti mosogatással. Brrrrr...
  • Világítás, ha másnap is szeretnénk használni ujjainkat.
  • Egy-két fiók vagy szekrény, ahová csak a kertben használatos konyhai eszközöket pakoljuk.
  • Fatárolásra alkalmas pult alatti terület.
Talán azon érdemes még elgondolkodni, hogy szükségünk van e bármilyen árnyékolásra. Csak nap, vagy eső ellen is védjen, fix legyen (pergola) vagy mobil (napernyő).

Röviden én ennyit tartanék fontosnak, mert a konyhai kütyük beépítése már pénztárca és ízlés dolga.

Esőbiztos teraszkonyha kint az erdő szélén. Nem csak nagy ebédhez, vacsorához, hanem akár egy reggeli kávézáshoz is tökéletes hely.

Ez a variáció, nagycsaládosoknak, sűrűn bulizó kert tulajdonosoknak illetve az újrafelhasználást aktívan támogatóknak a kedvence lehet. Vidám, színes, nem gond ha sérül, mert bármikor pótolhatóak a darabjai.

Ha nyáron szeretjük a nagy nyüzsgést, de a lakás berendezését inkább megvédenénk a sérülésektől, akkor egy ilyen nyári szoba, ideális lehetőségeket ad a szórakozásra. Egy medencével megfejelve, egész nyárra biztosítja tökéletes kikapcsolódásunkat.

És íme egy csöppet sem csillogó-villogó, de annál hangulatosabb saját építésű kerti konyha. Csapvíz és munkapult az előkészítéshez. Bármikor elfogadnám a kertembe. (Igaz, a többit sem dobnám ki, ha valaki ragaszkodna hozzá, hogy nálam építse meg.)

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

2 megjegyzés :

Moncsi írta...

Szuper! egész nap a kerti konyhámat terveztem :-) amit legszívesebben holnap elkezdeném építeni...

Borbás Ági írta...

Amivel talán kiegészíteném még a fent leírtakat, hogy egy gázpalack segítségével (amit árnyékolva tárolhatsz a pult alatt) egy főzőlappal is kiegészítheted a kültéri konyhádat.