Újság!
Betöltés...

Kert nélküli kertészeknek


Konténeres kertészkedésről nem biztos, hogy mindenki hallott már, de cserép kertről már bizonyosan igen.
Talán úgy fogalmaznám meg a különbséget: minden cserép kert konténer kert, de nem minden konténer kert cserép kert is egyben.

Ezt a fajta kertészkedést bárkinek tudom ajánlani, akinek van egy világos ablaka, egy erkélye, egy terasza, vagy néhány felesleges ládája, vödre, bakancsa vagy éppen egy kidobásra szánt kádja. De ha Te azok közé a szerencsések közé tartozol, akik tavasztól őszig túrhatják a kertjüket, akkor se hagyd ki ezt a kis plusz lehetőséget.

Ha van egy ilyen kicsi-kocsid, akkor igazán mázlista vagy, mert a család kedvence lesz ez a gurítható zöldséges kert. Igénynek megfelelően napsütéses, vagy félárnyékos helyre cipelheted, vagy étkezésekkor akár az asztal mellé húzhatod.

Egy nagyobb terasz, faburkolással és pár magasabb ládába ültetett virágzó növénnyel - akár bokrokkal is - egy zöld szobával toldja meg a lakásunkat. 

 Ha van egy öreg szúrágta ládád, akkor csak béleld ki egy vastagabb fóliával, amibe néhány helyen lyukat vágsz (a pangó víz elvezetése céljából), majd kaviccsal, vagy faágakkal terítsd be az alját, amire jöhet a föld, és végül a növények. Ilyen láda magasságnál inkább kis vízigényű növény javasolt.

A lépcső az a hely, amin csak keresztül szaladunk, nem állunk meg növényeket szagolgatni vagy elrévedni egy szebb virág szírmaiban. De ha minden második lépcsőt azonos cserépben, azonos virággal díszítünk, akkor néhanapján ez megváltozhat, és már lenyugodva, mosolyogva léphetünk be házunk/lakásunk ajtaján, felkészülve a jól megérdemelt pihenésre. 

És íme az újrahasznosítás egyik lehetséges módja. A kidobásra szánt kád vízililiomokkal és tavirózsával "betelepítve", majd alacsony cserepes növényekkel körbepakolva (a rozsdás külső miatt), de akár élénk színű festékkel lefestve, a kert középpontjává varázsolhatja ezt a modern XXI.sz-i tavat. Szerintem csodás egy ötlet!

Ne dobd ki tönkrement bakancsodat, mert kövirózsával beültetve a modern művészet egyik remekművét  alkothatod meg.

Jó tervezgetést mindenkinek!

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :