Újság!
Betöltés...

Fűszernövényeim a kertben: Metélőhagyma, avagy snidling


Mivel nálam már elkezdődött a tavaszi zsongás, ezért úgy gondoltam számba veszem a fűszernövényeimet. Mit kell újra ültetni, mit kéne újdonságként kipróbálni, mi az amit most másképp kellene gondozni, stb...

Elsőként a metélőhagymára esett a választásom. Arra növényre, ami a virágágyások és zöldségágyások hasznos, illatos és szépséges növénye. Levele, virága egyaránt ehető. Kevesen tudják hogy virága egyáltalán nem hagyma illatú, sokszor templomi csokrokat is díszítenek vele.

Zöldségágyásban hasznos a sárgarépa társításával, mert így kölcsönös védelmet nyújtanak egymásnak a sárgarépa- és hagymaléggyel szemben. Rózsaágyásba ültetve pedig igen szép kisérőnövény, de ami fontosabb, hogy a szürkepenésszel szemben védelmet nyújt a szomszédos növényeknek.

Érdemes télire egy cserépben beköltöztetni a ház egy hűvős, világos részébe. Így egész évben élvezhetjük ízét és vele minden jót amit ez az aprócska növény ad.

Enyhe hagyma ízével finom a fűszervajak, levesek, szószok, saláták, salátaöntetek és hústöltelékek ízesítéséhez. Mivel hosszú főzés tönkreteszi a kellemesen enyhe hagymaízt és a benne lévő C vitamint, ezért csak tálalás előtt szokás az ételre tenni.

A jó minőségű kerti talajt kedveli. Ha magról szaporítjuk, akkor az ideális ültetési időszak március vége, illetve április eleje lehet. Első évben a növény megerősödése történik, ezért komolyabb megnyírbálása csak a második évtől ajánlott. Ekkor viszont szükséges is ezt megtennünk, mert ez elősegíti a friss hajtások képződését.

Finom, vékony levélkéivel, illetve egyszerű rózsaszín virágaival bármilyen stílusú kertben jól társítható, akár egy romantikus hangulatú vidéki kertben, akár egy modern városi kertben, vagy akár egy vadont idéző préri kertben.

Ne hagyjátok ki!

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :