Újság!
Betöltés...

Egy nagyvárosi közösségi kert és szövevényes története

Miért épp VIII. Henrik -ről neveztek egy London északi részén található közösségi kertet és honnan jött ennek a kertnek az ötlete?


A történet szerint annak idején - a jelenlegi kerthez közel - VIII. Henriknek Islington -ban is volt egy rezidenciája. Innen jött a név ötlete, illetve a jelenlegi kert helyén a 19. és 20. század fordulóján egy fatelep állt, amit később parkosítottak és rózsákkal ültettek be. Ám a rengeteg rongálás miatt idővel kénytelenek voltak a kertet bezárni és egy közeli iskolához csatolni.

A helyi közösség tudva, hogy létezik egy park, ami annak idején a város része volt, kivívta magának a jogot, hogy ezt a területet közösségi kertként kezelhessék. A sok önkéntes munkának köszönhetően 2007 -ben nyitotta meg újra kapuit és akkor vették fel a "Henrik király pihenő (sétáló) kertje" nevet (King Henry's Walk Garden)

Jelenleg rengeteg gyümölcsfával találkozhat az, aki meglátogatja ezt a különleges hangulatú kertet: Almafa, szilvafa, sárgabarackfa, őszibarackfa, cseresznyefa, körtefa, birsalmafa található kertben.

Ahogy egy közösségi kertben szokás, itt is találni saját részre termelt zöldségeket, virágokat. Az ágyások és az ösvények építéséhez újrahasznosított anyagokat használtak fel. Esővíz gyűjtését mind a kertben, mind pedig a közeli házaknál oldják meg. A helyi lakosság pedig főzéssel, komposztálással, sőt illatokkal kapcsolatos előadásokat is látogathat itt a kertben.

Most pedig gyertek és látogassatok el egy mindig nyüzsgő város közösségi kertjébe!




 

 


 
Képek forrása


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :