Újság!
Betöltés...

Variációk kocsibejárókhoz

Az elmúlt hónapokban sok ötlet merült fel bennem, hogy hogyan is lehetne a kocsibejárót látványos megoldásként a kert részévé tenni, így most összegyűjtöttem párat ebbe a bejegyzésbe előnyökkel és hátrányokkal kiegészítve.


A kocsi keréknyomok közötti üres területet sokféle módon kihasználhatjuk ahhoz, hogy a kert részeként tudjuk értékelni a kocsibejárót is. Hogy erre miért lenne szükség, amikor a teljes bejáró lebetonozásával/kövezésével ez a probléma könnyen és egyszerűen felszámolható?
Mert én szeretem néha másként látni a dolgokat, mint ahogy az a legegyszerűbb lehetne, illetve szerintem a teljes burkolással értékes területeket vonunk meg magunktól, amelyeket kissé felpörgetve izgalmas módon is kihasználhatnánk a kert összképe érdekében.

Most pedig jöjjenek az ötletek:

Fakéreg: Olcsó, színes, szép és rendezett látványt nyújt. Megfelelő vastagságban jó gyomelfojtó tulajdonsága van. Hátránya: néha - néha söprűt kell ragadni a kezünkbe, hogy a rendezett látványt fenn tartsuk, illetve évente érdemes frissíteni a fakéreg takarást.

Kavics: Többféle méretben vásárolhatunk belőle, az egészen aprótól, a méretes folyami kavicsokig. Szín és anyag választéka is igen nagy.  Jó gyomelfojtó tulajdonságú. Hátránya: Kisgyerekek izgalmas játékeszköze a kavics, így ha a gyerekek által gyakran látogatott területen szeretnénk megoldani a talajtakarást, akkor inkább válasszunk más anyagot. Ugyanis egy idő után olyan helyeken fogjuk felfedezni a kavicsokat, amire még álmainkban sem gondolnánk.

Talajtakaró növények: Nincs is annál szebb látvány, mint néhány jól összeválogatott és strapabíró talajtakaró növény a két nyomvonal között. Olyan érzése van az embernek, mintha autó arra sose járna, pedig csak némi odafigyelésre van szükség. Hátránya: locsolásra van szüksége illetve a szokásos évelőágyásos gondozásra.

Fű: Praktikus és szép, a zöld gyep egy darabját beépíteni a kocsibejáró nyomvonalába. Kert részeket köt össze miközben teljes értékű hasznos térré válik. Hátránya: Locsolásra van szüksége és a szokásos időközönkénti fűnyírásra.



Nálunk a kocsibejáró felújítását a mindennapi sportolás és focizás határozta meg. Mivel ez egy hosszú egyenes szakasz, ezért jól lehet itt bringázni, rollerezni és házi foci meccseknek is terepet tud biztosítani a hétköznapokban. Ezért olyan megoldás mellett döntöttem, ami mindezt jól bírja és nekem sem kell aggódnom a kert miatt. Füvet vetni ezen a területen időigényes megoldás lett volna ezért gyepszőnyeget fektettünk le, ami gyönyörű és gyors változást hozott a kertbe.

Előtte:


Utána:
 

További ötletek:
Kavics takarás

 Kagyló takarás

 Mintásan szép...

 Gyeprács izgalmas megoldásban.

 Végül pedig egy füves megoldás.
Kép forrásai: itt, itt, itt, itt, itt és itt

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :