Újság!
Betöltés...

Egy üvegház a múltból

Erdőbényén jártunk a hétvégén, ahol Gróf Szirmay Ödön által építtetett, eredetileg fürdőháznak készült, majd az 1960-as években a hadsereg tulajdonába kerülő (jelenleg már) üdülőként üzemelő épületben és környezetében egy tökéletes zöld feltöltődési pontot találtunk.



Az ok, hogy egy posztot írok erről a helyről, az egy különleges üvegház,
amire igen elhanyagolt állapotban találtam rá.

Délután egy és kettő között lehetett, amikor hirtelen megpillantottam egy csillogó üvegfelületet az egyik domboldalon. Mint utólag bemértem tökéletes déli tájolású üvegfelülettel látták el, így mindig megfelelő mennyiségű napfény melegíti a benti levegőt.

A növények és az állatok tökéletes összhangban éltek odabent. Kérdés mikor fogják az akácfák szétfeszíteni az épületet, vagy esetleg alkalmazkodnak az adott körülményhez. Másik kérdés, hogy az épület vasalatai, amelyek még fantasztikusan tartják magukat, meddig képesek fenntartani ezt az állapotot?

Utánaérdeklődtem, hogy vajon kik és miért építették ezt az üvegházat.

Az 1960-as évektől egészen közel napjainkig ez egy zárt honvédségi terület volt, aminek a kertjét kiskatonák tartottak karban. Sőt, a virágok nevelése és palántázása is az ő feladatuk volt. Ez a csodaszép park, pedig ebből a különleges üvegházból kapta a szebbnél szebb virágait, amit ma már kertészetekből szereznek be. Szóval az üvegház jövője, egyelőre eléggé megpecsételődni látszik, én mégis szeretném hinni, hogy előbb - utóbb lát benne valaki annyi fantáziát és lehetőséget, hogy megmenti ezt az építményt és újra funkciót ad neki valamilyen módon.

Addig pedig gyertek és bújjatok be velem ebbe a különleges világba.











A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :