Újság!
Betöltés...

Permakultúra hónapról - hónapra - KÖNYVAJÁNLÓ

Egy szokatlan bevezetőt fogok írni ehhez a könyvhöz:

Pár napja egy ismerősöm beugrott hozzánk. Csak jött és ment. Míg várakozott rám a kapu előtt, addig feltűnt neki, hogy hihetetlen madárricsaj van a kertünkben. Távozásakor meg is említette:

"Micsoda madárélet van itt a kertben már február végén is. Míg más kertekben azt látom, hogy alig van valami növény és sem madarakat, sem méheket nem találni."

"Én erre elmeséltem neki, igen, tudom, hogy miért lakik itt ennyi madár, ugyanis a kert elülső és hátsó részén is van egy vad susnyásnak is hívható rész (nagy borostyán fa - hátul; illetve jezsámen plusz gyöngyvirágcserje kombó - elől), ahol a madarak menedéket lelnek a ragadozók elől és sok esetben fészkelnek is. A kertem télen / nyáron tele van számukra élelemmel illet az öntözésnek köszönhetően szeretnek ide jönni fürdőzni. A méhek pedig rajonganak ezért a kertben található sok - sok virágért és egészen kora tavasztól nyár végéig találni beporzó rovarokat a kertben."

Ezután a beszélgetés után és miután kikísértem a kapuhoz a vendégemet, a Permakultúra hónapról - hónapra könyvet ott találtam postaládámban.

Permakultúra hónapról - hónapra


Permakultúra három jelmondata:
légy tekintettel a bolygóra, légy tekintettel másokra és végül oszd meg a bőséges termést.

Néha úgy érzem, hogy a permakultúra valami megfoghatatlan fogalomként lebeg a kerttulajdonosi szemünk előtt. Talán úgy fogalmazhatnék, mintha azt valami világvégi kertben tudnánk csak elérni, ahol természet tökéletesen körbeöleli a több hektárnyi zöld otthonunkat és a modern kor még füstjelek formájában sem jelenik meg azokon a portákon.

Aki ilyeneket gondolt a permakultúráról, azt ki kell ábrándítsam.
Végigolvasva a Permakultúra hónapról - hónapra című könyvet még én is örömmel konstatáltam, hogy a saját Budapest szélén található városi kiskertem is tökéletesen megfelel a permakultúra szabályainak és ez (megmondom őszintén) hatalmas örömmel töltött el.

Olyan tippeket és ötleteket kaptam a könyv olvasása közben, amelyek úgy érzem, hogy idáig is a titkos vágyaim között szerepeltek - mint kertkísérletek - de most közelebb kerültem egy megvalósítási szinthez.

Lelkes listaíróként szimpatikus volt ennek a könyvnek a szemlélete és épp emiatt az áttekinthetősége.

Érdekes és számomra pozitív része a könyvnek a különböző ötletek mellett felhozott érvek és ellenérvek. Ugyanis mostanában azt látom, hogy mindenki megmondó emberként viselkedik minden területen, sajnos még a kertészkedés területén is. Ebben a könyvben pedig számomra is érdekes kertészeti témák esetében taglalja a "mi szól mellette és mi szól ellene", majd "miért válaszd a középutat" lehetőségét.
Ez egy olyan óriási pozitívuma a könyvnek, amire kevés hasonló képes.

És végül mit szűrtem le a könyv elolvasásából?
Azt, hogy jó úton járok.
Illetve azt, hogy a Dekor&Mentha kert esetemben egy tökéletes permakultúrás kert egy nagy város szélén, amivel ha továbbiakban is így dolgozom tovább, akkor tényleg egy paradicsomi hely lesz.
😍

Ha benneteket is érdekel a permakultúra és olvasnátok róla bővebben, akkor Permakultúra hónapról - hónapra című könyvet ITT tudjátok megrendelni.



A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :