Újság!
Betöltés...

Mivel helyettesíthetjük az imádott Buxust

Egy hiánypótló bejegyzést igyekszem összerakni formára nyírható örökzöldekről.
Vajon milyen növényekkel tudjuk helyettesíteni az olyannyira imádott térhatároló és fókuszpontként működő örökzöld buxusainkat, puszpángjainkat.

Ezt a témát már többször, több közösségi posztban átbeszéltük és végig ötleteltük, most viszont néhány növénytippel kiegészítve összegyűjtöm ebben a blogbejegyzésben.

Kép forrása

Örökzöldekre, nem csak a szép téli kert látványa miatt van szükségünk. Ezek azok a növények, amelyek folytonos és biztos struktúrát adnak a kertnek.
Például alacsony szegéllyel keretezik az ágyást és követik a sétáló ösvényt, vagy itt - ott felbukkanva mélyzöld illetve tarka leveleikkel izgalmas szín és formavilággal örvendeztetnek meg minket a kevésbé látványos kerti időszakban. 

Nagyobb levelű örökzöldekből sokkal bátrabban szoktunk válogatni és használjuk is kertjeinkben. De vajon melyek lehetnek azok az aprólevelű és formára nyírható örökzöld partnereink, amelyek helyettesíthetik az oly sokáig kedvencnek minősülő buxust a kertjeinkben?

Podocarpus nivalis 
1,5 - 2 méter magas illetve széles cserje. Jó vízáteresztő inkább meszes / semleges talajt kedveli.
Legideálisabban a tápanyag dús, nedves talajban és teljes napon fejlődik.
Mínusz 10 - 15 fokig fagytűrő.

Ligustrum sinense 'Sunshine'
Ha valami aranyló fényre vágysz, akkor ez lesz számodra az ideális választás. 
1-1,5 m magas örökzöld cserje, ami napfényen és félárnyékban is jól érzi magát. Talajigénye tápanyagdús, jó vízáteresztő és elsősorban meszes / semleges Ph igényű. 

Pittosporum tenuifolium 
Ennek a növénynek igen sok fajtájából válogathatunk. Sötét levelű (Twist Oliver), tarka világos levelű (Silver Queen) és ami közös bennük, hogy mindegyik sűrű bokros ágrendszerű, illetve örökzöld apró levelekkel díszítő növény. Így könnyű ezeket a bokrokat is formára nyírni és térhatároló elemként felhasználni a kertjeinkben. 
2,5 - 3 méter magas cserjék, fajtától függően. 
Jó vízáteresztésű tápanyag dús talajban fejlődnek megfelelően. Elsősorban meszes / semleges talajt kedvelik.

Taxus media 'Farmen'
Íme, a sokak által áhított tiszafa, ami alacsony sövény formájára nyírható. Végső magassága maximum 1 - 2 méter.
Sűrű ágrendszerű növény, ami jól bírja a gyakori metszést is akár. 
Télállósága kiemelkedő.


Ilex crenata 'Convexa' / 'Green hedge'
Az Ilex-ekre abszolút esküdni tudok, mint látványos és szép választás, ha alacsonyabb örökzöld díszítő elemeket szeretnénk a kertjeinkbe. 
Begyökerezés évében bőséges locsolással kell őket megjutalmazzuk ahhoz, hogy később látványos és mutatós díszei legyenek a kertünknek.
Mészmentes, enyhén savanyú, humuszban gazdag talajt kedveli, napos és félárnyékos fekvéssel.
2 méteres maximális magasságát idős növény korában éri el.



További ötleteiteket és tapasztalataitokat írjátok meg kommentben. Ne fogjátok vissza magatokat.






A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :