Újság!
Betöltés...

Veteményes ágyás a kertünk dísze - DIY, 1. rész

Idén bármerre néztem, mindenki paradicsomokat, cukkiniket és csodás chili-ket termesztett tonna számra.
Rajongva néztem az összes fotót, miközben azon gondolkodtam, hogy milyen remek lesz, amikor végre én is ismét megkóstolhatom a veteményeskertem legfinomabb gyümölcseit és zöldségeit. Ehhez viszont létre kellett hozni azt a kertet, amit már évekkel ezelőtt megterveztem.


Szabályos kert, szabályos formákkal. Sokan mondanák, hogy micsoda unalom.... de én nem így gondolom.




Ez a kert zárt falaival szabályos formákért kiáltott.
Ám mi legyen a veteményes ágyásokkal? Azok nem mindig mutatnak jól az év minden évszakában. Próbáltam úgy tervezni, hogy valamilyen módon elrejtsem a kíváncsi szemek elől, de mégis egy hangulatos kis sarok jöjjön létre. (Mint ahogy azt az előző kertemben már láthattátok, lécekkel lekerítve a díszkerttől, ami mégis az egyik legkedvesebb helyem volt abban a kertben.)

Most fordítottam a koncepción: A veteményeságyások kerülnek a kert középpontjába, emiatt fontos lett a forma és az anyagválasztás!

A veteményeságyások ragyognak, mint három darab gyémánt formájú ékszer a kert közepére ültetve, egy tökéletes rombusz formába helyezve....

Mint kiderült nem csak papíron, de élőben is (bár még nem került beléjük palánta) csodás látványt nyújtanak így hárman. És micsoda remek látványt fognak nyújtani zöldségekkel megpakolva. Már alig várom, hogy elkezdődjön a tavaszi szezon.😀

De hogyan is készült el álmaim veteményes kertje?

Ehhez szükséges anyagok nagy része a Praktiker- ből érkezett:


3 db Gyémánt formájú (ötszögletű) veteményes ágyáshoz:
  • 120 cm deszka - 12 db
  • 80 cm deszka - 12 db
  • 60 cm deszka - 6 db
  • 20 cm lécek - 30 db
  • 3 db 90 fokos szöggel számolj ágyásonként! Így egyszerűbb lesz összeállítanod és végül a rombusz forma is könnyedén összeáll a végén. A fotókon jól látszik.

Méretre vágtam a deszkákat és léceket.
Ebben nagy segítségemre volt egy elektromos dekopírfűrész. Ha sok barkácsolást tervezel mostanában, akkor csak javasolni tudom, hogy valami hasonlót szerezzél be magadnak mert megkönnyíted és meggyorsítod a munkádat.


Miután méretre vágtam a faanyagot, kipróbáltam egy nagyobb területen, milyen lesz az elrendezés.

Akár egy csodás kis ékszer! Úgy csillogott itt a padlómon😁


Mivel csak 10 cm magasak a deszkák és nekem 20 cm magas ágyásokra van szükségem ezen a helyen, ezért a léceket 20 centiméteres darabokra fűrészeltem és párosával  összecsavaroztam a deszkákat.


Csuklópántokat könnyedén rá tudtam csavarozni. Ez megadta a formáját, de adott egy kis játékteret az igazításhoz. 




A belső sarkokat kihasználhatod arra is, hogy négyzetes léceket rögzítesz oda csavarral, amelyek legalább 50 - 60 centiméterrel magasabbra nyúlnak majd az emelt ágyás magasságánál, így a hidegebb időszakokban ideiglenes fóliasátorként tud működni a veteményeskerted. Ha pedig egy hálóval védenéd meg a terményeidet a kártevőktől, akkor ismét ezek az ágyásra rögzített lécek lesznek a segítségedre.


És milyen lett készen?
A következő posztban lerántom leplet😍
Addig nézd meg Story-ban, milyen egyszerűen összeállítottam ezeket a gyémánt formájú ágyásokat.



Mai posztomban szponzorált tartalmat olvashattatok.




A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :