Újság!
Betöltés...

Fekete színek a kertben

Pár utcányira tőlünk található egy vidéki hangulatú kiskert, amelynek hátsó udvarában egy különleges sötétre (szinte feketére) pácolt vagy "égetett" fafészer áll. Amikor arra járok alig tudom levenni a szememet arról, a szinte fekete fészerről.
Mert érdekes módon az antracit és fekete színekkel különleges hatást érhetünk el a kertekben, amit nem szabadna kihagynia senkinek, aki egy kicsit is szeret a mély tónusokkal játszani.
Gyertek, nézzétek és olvassátok végig a szempontokat és írjátok meg ti is a véleményeteket.



DRÁMAI HATÁS
Mindenképp drámai hatást érünk el vele, akár akarjuk akár nem. Szinte vonzza magához a színeket és ezáltal a kert fókuszpontjává válik. Le se lehet venni erről a tárgyról a szemet, amint megjelenik a kertben. Ezért jól megfontolandó, hogy milyen kiegészítőt ruházunk fel ezzel a színnel.



 
HÁTTÉR
A fekete egy kiváló szín a zöld levelek hátterének megteremtéséhez. Ez egyben fókuszként és  kontrasztként is szolgál. A sárgás-zöld és kékes-zöld levelek izgalmas színkombinációkat mutatnak a fekete háttér előtt.



 AKÁR, MINT EGY VÁSZON
Ez a szín is ugyanúgy működik, mint egy üres - fehér vagy szürke - vászon, ami attól válik élővé, hogy festünk rá. Jelen esetben ablak keretet fehérrel vagy sárgával. Azaz kontraszt színek felhasználásával feléled a vásznunk.
Igazából ettől olyan izgalmas ennek a színnek a használata. Önmagában, csak egy tompa szín, viszont amint elé pakoljuk a növényeket, vagy ráfestünk, néhány csík világos színt rögtön élővé válik.

 
Képek forrása: itt, itt, itt, itt és itt

Kíváncsi vagyok a ti véleményetekre. Használjátok ezt a színt a kertetekben, vagy akár csak egy világosabb árnyalatát?


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

4 megjegyzés :

Névtelen írta...

Eddig nem is gondoltam rá, de nagyon jó ötletet adtál. Főleg mivel beltéren is szeretem a feketét.

Borbás Ági írta...

Én beltéren kevéssé használom, de kertben tényleg káprázatos hatásos van. Szinte mindegy, hogy élénk feketét, antracitot, vagy a szürke árnyalatait használod. Mindegyik előtt varázslatossá válnak a növények. Mintha színpadi hátteret hoznál létre a kerted egy-egy pontján.

Gabi írta...

Nagyon tetszik a fekete beltéren is van, és kültéren is. Fekete kerti pad szürke pergolával (már fut- na jó elindult-rajta a kúszó hortenzia).

Borbás Ági írta...

Ez nagyon szép és izgalmas látvány lehet. :) Majd küldj róla nekünk pár fotót.