Újság!
Betöltés...

Kutya és a zöld gyep

Idén érkezett el az a pillanat, hogy erről a témáról írjak.
Idáig nem érzékeltem ezzel kapcsolatban problémát, most pedig érdekes felfedezést tettem, egy olyan kutyával, aki szabadon kószálhat a kertben és idáig nagy károkat nem tett a "szép zöld gyepben". Idáig!!!


Mivel vadászkutyánk van, ezért az ásás-probléma, mindig is fenn állt. Volt, hogy akkora mély gödröt ásott, hogy maga a kutya is eltűnt benne, ha labdája után keresgélt. Mivel az akkori kertünk viszonylag nagy volt, ezért ez egy ideig nem zavart minket. Ám látva, hogy néhány vendégünk épp, hogy nem esett bele (nem tűnt el derékig) kutyánk hobbi-gödrébe, ezért egy alkalommal a nagy gödörásót a verandára zárva, rózsaágyást ültettem a kedvenc búvóhelyére. Így aztán a történet vége: Gödör volt és nincs, helyette rózsa virít (5 - 6. kép). Néha még most is próbálkozik egy - egy csont vagy ételmaradék elásásával, de azt már gyorsan orvosolni tudom.

Jelenlegi nagy kérdőjeleket a gyeptéglás felületeken megjelenő foltok okozzák. Mivel kiszáradással nem számolhatunk, azaz rendszeresen locsoltuk, ezért csak a szuka kutyánk vizeletével lehetnek összefüggésben ezek a sárga foltok, amelyek teljes mértékben visszafordíthatatlanok. Mert ott a fű már kihalt.

A kérdés, ami felmerült bennem, hogy vajon miért NEM okoz problémát a magról vetett füvön a szuka kutya vizelete, míg a gyeptéglán meglehetősen ronda az eredmény. Ha megnézitek a lenti képeket, akkor jól látható a különbség a két fajta fű tűrőképessége között.
Míg az egyik lassabb és olcsóbb füvesítési mód, addig a másik gyorsabb és drágább. Ki - ki maga dönt a zöld gyepesítést illetően, vagy épp a helyzet adja a megoldást a kezünkbe. Nálunk is így történt. A kocsibejárónál a folyamatos igénybevétel miatt választottam a gyeptéglás megoldást, ami elsőre jó és varázslatosan szép megoldásnak tűnt, most viszont egy kis kozmetikázásra szorul.

Vajon ez a gyors és jó minőségű fű (gyeptégla) ennyivel érzékenyebb is? Vagy a magról vetett gyep, már alkalmazkodik a mikrokörnyezethez és így kevésbé okoz benne károkat kedvencünk vizelete?
Ti már vettetek észre hasonló jeleket a kert pázsitján? Mi a tapasztalatotok?
Várom az észrevételeket.

Gyeptégla

Magról vetett fű

 

 
Ha tetszett, akkor olvass bele ezekbe is:

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

1 megjegyzés :

Nessie Graf írta...

Igen, tapasztaltam ilyet. A gyeptégla érzékenyebb. Viszont kialakítható a kutya számára elkerített hely a kertben, ahol a szükségletét végzi. Onnan kell földet átvinni, ahol addig a dolgát végezte, mert szagra megy. Fontos, hogy az eredeti helyre illatos növény kerüljön, ugyanis másképp 15 évig megérzi a szagot.

Az első napokban érdemes pórázon vezetni az új helyre és megmondani neki, mit vársz tőle. A vadászkutyafélék jól kezelhetők ilyen szempontból.