Újság!
Betöltés...

Itt a Február! Kertészkedésre fel!

Elmúlt a karácsony és már javában a februárban lépkedünk. Ezért ideje a kerti munkákat szép lassan számba venni.

  1. Talán érdemes egy kerti sétával kezdeni. Mi az ami már megindult a hideg idő ellenére és melyek azok a munkák, amelyek elmaradtak ősszel vagy épp összegyűltek a tél folyamán.

  2. Én ilyenkor szeretem elővenni egy-két kedves könyvemet a polcról, amelyek összeszedetten segítenek rendbeszedni a gondolataimat és a rám váró teendőket. Ezek közül néhány: Krumpach Erzsébet: A bőség kertje, Dr Bálint György: A metszés gyümölcsei DVD, ám további ötletekért és akciókért még érdemes ide ellátogatni.

  3. Ezek után tanácsos megnézni szerszámainkat. Melyiket kell megélezni, esetleg megolajozni illetve melyiknél szükséges egy alaposabb renoválás? Mert sajnos az őszi elrámolások közepette bármennyire is igyekeztünk alaposak lenni, az előző évi munkák nyomai mégis meglátszanak szerszámaink állapotán, amit most még időben kijavíthatunk rajtuk. Számomra ilyen volt tavaly az ásó, ami évekig egy örökölt darab volt, és olyannyira el volt vékonyodva a fej része, hogy többet volt homorú állapotban, mint egyenesen, így végre befektettem egy újba. Néha ilyen is kell: Igazán könnyű és öröm vele a munka.

  4. Vizsgáljuk felül előző évi meglévő vetőmag készletünket. Mi az ami még maradt előző évről és nagyszerűen bevált, illetve milyen újdonságokat szeretnénk kipróbálni az idei évben. Objektíven érdemes végigtekinteni kertünk szabad területén és aszerint nevelni a palántákat, mert esetlegesen április végére előfordulhat, hogy az ablakpárkányunkon nevelkedett apró palánta halmaz az egész utcát el tudja látni majd arra az évre paradicsommal, vagy cukkinivel. Ami persze jó alapot adhat a jószomszédi palánta csereberére, de felesleget nevelni mégis rossz érzés. Izgalmas vetőmag kínálat felől itt tájékozódhatsz.

  5. Következő lépésként már elkezdhetjük magról nevelni kedvenc virágainkat és zöldségeinket az ablakpárkányon. Egy kis paradicsom, paprika, saláta félék (mizuna, mustársaláta, galambbegy), pillangóvirág, ördögszem, bazsalikom, rukkola, és még jónéhány további tavaszi vetésű finomság és szépség adhat lendületet a kora tavaszi kertészkedési kedvünknek.

  6. Tisztítsuk ki az ágyásokból az esetleges gyomokat és lazítsuk a fel a talajt. Ha ősszel nem tettük meg, akkor most még egy vékony réteg komposzttal takarjuk be kertünk ültetésre váró területeit. Így előkészítve a palántázást és a magok szabad földbe vetését.

Szép hetet és jó készülődést kívánok nektek a kertetekbe!

Ha tetszett, akkor olvass bele ebbe is:


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :