Újság!
Betöltés...

2015 Kert Trend - Egy vélemény kalauz a világ minden tájáról

Pár héttel ezelőtt egy nagyon izgalmas cikkre lettem figyelmes.
Külföldi kerttervezők mondták el véleményüket a 2015-ös év kert trendjeiről. Mindegyik annyira más szemszögből, de mégis láthatóan ugyanarról robbanásszerű változásról beszélt, ami valahogy érzékelhető most már nálunk is.
Ezért aztán úgy döntöttem, hogy kiegészítve az eredeti cikket megkérdezek néhány hazai szakembert is ebben a témában, akiknek komoly rálátásuk van mind az itthoni és a külföldi kerttrendek alakulására is.

Izgalmas vélemények a 2015-ös évről a világ minden tájáról! 
.

"Megkérdeztünk kerttervezőket, hogyan látják, mik lehetnek a 2015-ös év fő irányadó trendjei a kertekben és a dizájn területén.
Részlet a Garden Illustrated magazinból, kibővítve magyar kerttervezők véleményeivel is.

Isabelle Van Groeningen - Németország, Königliche Gartenakademie
A „termessz és nevelj magadnak a kertben” egy olyan folyamatosan növekvő trenddé kezd válni Németországban, ami a kertészkedésnek minden típusánál és több közösségi szinten érzékelhetővé vált. A balkon kertészkedéstől, a kisméretű városi kerteken keresztül, a közösségi kertekig mindenhol megfigyelhető a folyamat.

Ulf Nordfjell - Svédország
A kerttervezőknek a saját ötleteikre kell fókuszálniuk, ugyanis az a veszély állhat fenn, hogy a nemzetközi kertek korában, minden országban többnyire azonos kinézetű kertek fognak megjelenni. Mi támogatjuk a svéd anyagok felhasználását a kertekben (gerenda, gránit, acél), még ha az import anyagok olcsóbbnak is tűnnek.

Annie Guilfoyle – Anglia, KLC School of Design
2015 a magas sövények éve lesz. Már túl sokáig voltak hangsúlyosak az évelők, a fűfélék és az egyéb színes szépségek a kertben. Éppen ezért ideje, hogy figyelmünket olyan szokatlan sövénymegoldások felé fordítsuk, amelyek elfelejtett kincsként merülhetnek majd fel kertjeinkben.

Teresa Moller – Chile
Úgy gondolom, hogy önmagában a dizájn esztétikája már nem elég. Szeretném, ha az emberek elkezdenének másként gondolkodni a projektjeikről és azok szépségeiről. Arra összpontosítsunk, hogy a természet mennyi ajándékot ad nekünk, amit mi megehetünk, megihatunk, megszagolhatunk, érezhetünk és amiből tanulhatunk. Nekünk látnunk és értenünk kell, hogy a természet nem csak a szépségről szól – ez maga az élmény.

Andrew Duff – Anglia, Inchbald School Design
Sok megrendelő kezdi érteni a vizuális nyelvet és éppen ezért jobban belefolyik a tervezés folyamatába. Jónéhányuk szeretné megérteni, hogy mire költi el a pénzét. A tervezőknek éppen ezért fejlődniük kell, hogy megértsék és elfogadják a megrendelőknek azt a kívánságát, hogy szeretnék megtudni, egy kerttervező hogyan dolgozik és gondolkodik.

Rosemary Alexander – Anglia, Principal English Gardening School
A London kisebb parkjaiban megjelenő vicces színösszeállítások és ehető növények egy olyan trend, ami már kezd elterjedni más szomszéd városokban is. A jelenlegi ültetési trendek, új színeket felhasználva visszanyúlnak korábbi már divatjamúlt kedvencekhez is. Ilyen például a feketés és zöldes fehér kardvirág párosítása."


Megyeri Szabolcs - Magyarország, Kertész Blog

A 2015-ös évtől azt a fúziót várom, ami már régóta esedékes a hobbikertészeti világban. Ez a fúzió elsősorban a dísznövények és haszonnövények közti határ elmosódását jelenti, minek eredményeképpen még szabadabban és innovatívabban ültethetünk és komponálhatunk a kertben, egyszerre tartva szem előtt a praktikumot és az esztétikumot. A veteményesek és a díszágyások közös nevezőre hozása izgalmas, új területeket tárhat fel a kiskertek világában, a kertészkedőknek pedig új kihívásokat hozhat!


Szabó László - Magyarország, Szabó Kertépítő
Megfigyelhető a korábbinál sokkal több kommunikációs igény az elkészülő kertekkel kapcsolatban a megrendelők felől. Egyre jobban hangsúlyosan fontossá válik a körülmény, ahogy egy kert elkészül, ide értve a munkatársak felkészültségét, kommunikációját,  felszereltségét. Értékesebbé válnak a valódi anyagok, az ellenállóbb növény összeállítások és erősen előtérbe kerülnek a könnyebben, egyszerüen fenntartható kertek. Jelentős figyelem került a "fogyasztható kertek" irányába, a kertek kis felületén, a diszkertbe integrálva kiemelt veteményes és fűszerágyak. Várható a könnyen termeszthető bogyósok és az ellenálló hagyományos kompakt méretű gyümölcsfák visszakerülése a kertekbe.


Somorjai-Tamássy Zsolt - Magyarország, Green City-Zöldebb városokért, Csemete Kertműhely
A különböző kert és parképítészeti elemek - növénytípusok, színek, formák, anyagok, alaprajzi megközelítések – kaleidoszkópszerű, csillámlóan gyors és megjósolhatatlan felszíni divathullám csapongásai mögött egy sokkal lassabb, de mélyebb és felelősségteljesebb áramlat kezdi egyre jobban megmutatni magát: a természet iránti visszavágyódás, felelősségvállalás, természeti folyamatok, minták tudatos használata és az erre való megrendelői igény. A természet megjelenésének csodatára messze a legváltozatosabb Földünkön, így bármilyen extrém elképzelés mögé alapként remekül használható. Az ökológiai (fenntartható) design a jelen és jövő legmarkánsabb trendje!

Kép források: itt, itt, itt és itt

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :