Újság!
Betöltés...

Szűk udvar sok - sok ötlettel

Ezt a kis kertet sok - sok évvel ezelőtt különböző honlapok oldalán láttam lefotózva. Egy őszi kirándulásunk során örömmel találtam rá én magam is. Úgy gondolom, hogy ez az árnyékos udvar mindenképp magáért beszél és sokatoknak adhat tippeket a tavaszi kertkialakításhoz.


Ilyen szűk és árnyékos udvart sok helyen találunk a saját környezetünkben is. Van, ahol találnak rá zöld megoldást, ám ehhez bátorság kell, ami nem mindig érkezik könnyedén.

Színek!
Minél kisebb és árnyékosabb egy kert, annál inkább kell számításba vennünk egy - egy élénkebb szín használatát. A színek játékosságot és lendületet visznek még a sötét terekbe is, amelyek így a borús napokon is mosolyt csalhatnak az arcunkra. Az, hogy egy jól megszervezett tarkaság, vagy egy visszafogottabb harmonikusabb színösszeállítás lesz-e a vezérmotívum, azt mindig az egyéni ízlés határozza meg.

Szimmetria
Kis térben mindenképp nyugalmat és harmóniát áraszt magából a szabályos elrendezés. Ahol a szem képes érzékelni az ismétlődéseket, a határvonalakat, a formákat és a színek szabályosságát.
Jelen esetben az egyik oldalon egymástól meghatározott távolságra találni 3 azonos formájú ágyást, miközben a másik oldalon ugyanakkora felületen egy összefüggő ágyást találni.

Irány felfelé!
Ha lent kevés a hely, akkor irány felfelé. Az épületek falait befutó növények különböző módon kapaszkodnak meg a függőleges felületeken. A csavarodó szárakkal (lila akác) és kacsokkal kapaszkodóknak (lonc) szükségük van plusz rácsokra, pergolákra, amelyekre rátekeredhetnek. A tapadókorongokkal (vadszőlő), léggyökerekkel (borostyán) közlekedőket viszont csak nagyon biztos vakolatra szabad ráengednünk, ugyanis ezek egy lazább, rosszabb minőségű vakolatot könnyedén le tudnak bontani a ház faláról a növény súlyából adódóan. Ezeknél a növényeknél fontos megemlíteni, hogy legalább annyira igénylik a metszést és a gondozást, mint bármelyik másik növény.
Egy másik módja a növények függőleges terjeszkedésének, a falra akasztható kaspók látványa.


Most pedig gyertek és nézzetek szét ebben a kedves és igen élhető társasházi udvarban.


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

1 megjegyzés :

Olgis írta...

Gyönyörű és hangulatos. Látszik a gondos kezek munkája.