Újság!
Betöltés...

Kicsi ágyás - nagy kihívás

A kocsibejáró mellett található igen keskeny ágyás egy teljes éven át elcsúfította a kertet. Bár túlzottan nincsen szem előtt, engem mégis zavart a kopársága és a rendezettlensége miatt.

Sok variáció keresztül futott ezidő alatt az agyamon, amelyek közül egyet például kapásból gyermekeim ásatások iránti rajongása miatt voltam kénytelen elvetni (kavicságyás). A többi ötletnél komoly gondot jelentett, hogy a kert nem a sajátunk, ezért csak minimális költségvetésű vagy a tulajdonost nem terhelő variációk jöhettek szóba.

Mivel ilyen és ehhez hasonló tűzfal sok kert határvonalát jelöli, ezért úgy gondoltam, hogy felrakom azokat az ötleteket, amelyek összegyűltek bennem az elmúlt hónapokban.

Elsőként Jamie Durie színes lécekkel felturbózott zöldfala jutott eszembe. Bár én az élénkebb színeknél és az egyszerűsített kivitelezésnél maradtam volna, erről mégis le kellett mondjak.

Forrás
Következőként a falra szerelhető pergola, esetleg egy pici paddal és természetesen sok - sok futórózsával merült fel bennem. Ahhoz, hogy ezt teljes pompájában is csodálhassam, minimum 2 - 3 évre lenne itt szükségem.  

Forrás
Igazából ezt a variációt nem csak az időtényező miatt húztam ki a listáról, hanem mert nálunk annyira keskeny földterület áll szabadon a növény számára, hogy az tömény kínzás lenne a részemről.

Forrás


 Végül úgy döntöttem, hogy a falhoz inkább nem nyúlok, viszont cserébe egy nagyon strapabíró és egy igen látványos virágágyást hozok létre. Sajnos még ennek is szüksége lesz némi időre a teljes pompa eléréséig, de azt még biztos, hogy látni fogom én is.

Az ágyás előkészítése során döbbentem rá arra a tényre, hogy itt sajnos nem helyeztek el betonszegélyt, és így a talajfeltöltéssel folyamatos munkáim lesznek. Ám ebben a dologban még nem döntöttem.

Előtte:



Az ágyásba tervezett és már elültetett növények:
The Fairy rose


The Fairy rózsa pár év múlva...

Forrás

Körömvirág



Levendula

Forrás: Dekor&Mentha
Zsálya

Forrás: Dekor&Mentha
Utána: Őszi látvány
Ennek az ágyásnak jövő nyár végére kell beállnia, így addig valószínüleg csak én látom meg benne azt a csodát, amit az eddigi képekkel Nektek felvázoltam.



Addig is itt egy kép, amin bár más növényekkel, de mégis hasonló elgondolással lett beültetve a szegélyágyás.

Ha tetszett, akkor olvass bele ebbe is:

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :