Újság!
Betöltés...

Vidéki hangulatú versenykertek és ami mögötte van

A legutóbbi Hortus Hungaricus kiállításon fényképezőgépet nem sajnálva fotóztam a szebbnél szebb versenykerteket, amelyek pár négyzetméteren egymástól teljesen eltérő egyedi módon hangulatokat és érzéseket közvetítettek a számomra. Az "Egyél saját zöldséget, gyümölcsöt!" címet viselő idilli vidéki kert - a Szabó Kertépítő Kft., profi kategóriában arany helyezést elért kertje - sokak szívét megdobogtatta. Köztük az enyémet is.

Kíváncsi lettem Rájuk és munkájukra, ezért egy interjú  lehetőségével kerestem meg Őket.

Bemutatkozik a Szabó Kertépítő Kft.



1. A mindennapi életben egyre nagyobb szerepet kap az újrahasznosítás. Milyen konkrét területeken jelenhet ez meg egy új kert kivitelezésekor?

A kertépítésre, mint szolgáltatásra - épített környezet közelében - azért van szükség, hogy az ember egy alapvető igényét, a természeti környezetben létét megvalósítsuk vagy erősítsük. Ha az embert, mint természeti lényt túl sokáig távol tartjuk az élőkörnyezettől, akkor mentális és egészségügyi problémái lesznek.
A kertépítéssel és egyéb tevékenységekkel okozott környezet terhelése jelentős mértékben mérsékelhető újrahasznosított anyagok beépítésével. Konkrétan az útburkolatok alépítménye újra hasznosított beton őrleményből. A közel 100 %-os gyepfelület befogadására képes műanyag gyeprács és az igen praktikus vakondháló, valamint a kertészeti szűrő szövetként használt geotextíliák is újrahasznosított műanyagokból készülnek. A telepített növények ültető közege is komposztált kertészeti zöldhulladék.
Törmelék téglából őrleményként, osztályozott portalanított formájában útburkolat vagy földkeverék adalék készül. A díszkertekben talajtakarásra, mulcsozásra használt fenyőkéreg is egy erdészeti hulladék anyag újra hasznosítása. Szívesen használunk kerti építményekben régi patinás épületfát, bontott régi burkolatból készül újra értelmezett díszburkolat. Cégünk akkreditált tagja a Green City mozgalomnak.

2. Általában melyek azok az apróbb plusz kialakítási ötletek, amelyek segítségével a megrendelő úgy érezheti, végre álmai kertjében ül le pihenni?

Minden kertépítési munkát több találkozó, tervezés előz meg a kertet használókkal. A beszélgetésekkor mindig elhangzanak olyan témák, melyekből következtetni lehet ki mit vár el a kertjétől, ha nem is konkrétan, mivel az emberek többségének inkább érzései vannak csak egy kerttel kapcsolatban, nem konkrét bizonyosságuk, tudásuk.
Nagyon sokszor vágynak valamilyen mozgó vízjellegű kertépítészeti elemre vagy nyugalmas, meghitt kertsarokra egy árnyékos fa alatti padra. Játszóhelyre, ahol a gyermekeiket látják boldogan hancúrozni vagy kellemes kerti sütögetést a barátaikkal. Egy jó illatú kertet madárcsicsergéssel. Vagy a nagymama finom cseresznyét termő fáját. Ezek talán apróságnak hangzanak, a kertépítési munkák sokféleségéhez képest, de ez mindenkinél egyedi.

3.Azon kívül, hogy kielégítsék a megrendelő kívánságát milyen szempontok vezérlik Önt/Önöket egy kert kitalálásánál és megtervezésénél?

A legfőbb vezérelvünk a kert használhatóságának, esztétikus elemeinek, fenntarthatóságának összehangolása, a jelentkező igényekkel minőségi módon…”kertélmény esztétikusan”.

4.Volt már olyan kertjük, ami annyira jól sikerült, hogy a későbbiekben mintaként szolgált a többi megrendelőnek?

Cégünk idén 20 éves alapítású, több mint 700 kompletten kivitelezett kisebb-nagyobb kertünk készült el ez idő alatt. Legtöbb megrendelőnk elkészült munkáink alapján keres minket, valamilyen hivatkozással, ami tetszett abban a kertben, amelyet építettünk. Bizonyos elemek át-át kerülnek egy-egy másik kertünkbe, de mindegyik kert egyedivé válik az új környezetben.

5.Önök szerint melyek azok a kertészeti rendezvények, amelyekre érdemes évről - évre odafigyelni?

Az itthoni kertépítő, kertszépítő szakma legismertebbjei az őszi Hortus Hungaricus, a tavaszi Garden expo. Az idei évtől a Construma is egy egész csarnokot szentel a kertészettel foglalkozó szakmának, sőt idén itt kerül megrendezésre a IV. Magyar Kertépítő Verseny április 18-22 között.
Külföldön a kedvenc a több mint 90 éve minden évben megrendezésre kerülő angliai Chelsea Flower Show, ahol 80-100 különböző méretű igen magas színvonalon megépített versenykert készül.

6.Ha csak egyet lehetne választani, akkor melyik kertstílus áll Önhöz a legközelebb?

Ami a legkedvesebb számomra, azok a tájképi színes-mozgalmas növényalapú kertek. Szeretem a régi anyagok új életét a kertekben. A meglévő hosszú életet megélt idős növények, egy hangulatos kert építésébe bevonható régi építmények tisztelete is jellemzi munkánkat.

7.Mi szerepel a 2012-es tervek között?

Bemutató kerttel szerepelünk az idei Nemzetközi Orchidea Kiállításon a Syma csarnokban (április 13-15.). A telephelyünkön bővítjük a tároló csarnokunkat raktárhelyiségekkel és egy kertépítési anyagokat forgalmazó üzlethelyiséggel. A MAKEOSZ (Magyar Kertépítők Országos Szövetsége) rendezvényein, kiállításain az előző évekhez hasonlóan aktív szereplőként segédkezünk a díszstandok építésében. 

Köszönöm a Szabó Lászlónak az interjút és képeket. Ez utóbbiak a Szabó Kertépítő kft. tulajdonai.
Most pedig nézzétek meg ezt a két versenykertet, amelyek bár különböző módon de tökéletes harmóniát árasztanak magukból.

Az első Magyar Kertépítő Verseny (2009) bronz fokozatát nyerte el ez a levendula kék
"Vidéki hangulat" című kert.







2011- es Kertépítő verseny, "Egyél saját zöldséget, gyümölcsöt!" arany helyezettjéről íme, néhány kép.









A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

2 megjegyzés :

Névtelen írta...

Szegény kacsáknak milyen kis helyük van... :(

Borbás Ági írta...

Egy versenykert építésénél nem lehet számításba venni az állatok helyígényét, mivel mindenkinek korlátozott terület áll a rendelkezésére.
Ez nem a végleges helyük. :)