Újság!
Betöltés...

Leándereink kiszabadítása téli börtönükből

Itt a tavasz ideje hogy végérvényesen tavaszi munka kezdődjön a kertekben. Ezért egy nagyon kedves - leánder témában véleményem szerint az egyik legjobb hazai szakértőt, a Miért éppen leánder - blog íróját Heyek Andreát kértem fel arra, hogy segítsen nekünk a SIKERES TAVASZI LEÁNDER STARTNÁL.

Március nemcsak az egykori forradalomra emlékezés ideje, hanem a leander-rajongók aktivizálásának kezdete is. Nagy általánosságban ennek a hónapnak a közepén indíthatjuk az új leanderes szezont. Elmaradnak a fagyok, melengetően süt a nap, kinyílhatnak végre a teleltető helyek ajtajai. Az idei keményen fagyos február után a március ismét meghozta a várva várt melegedést, a hosszú hétvége éppen ezért megfelelő lesz a leanderek kiszabadítására.
Forrás: Miért éppen leander
Bár a végeredmény minden esetben ugyanaz, kitesszük a leandereket a friss levegőre, de a növényeink jelenlegi állapotának függvényében nem mindegy, milyen intézkedéseket kell tennünk annak érdekében, hogy a fejlődésük megfelelő legyen.

Kezdjük talán a legrosszabb lehetőséggel: A viszonylagos meleg helyen (15 - 20 fok) teleltetett leanderekkel, amelyek nem tudtak igazán pihenni, némiképp hajtanak is már, és nagy eséllyel kártevők is megjelentek rajtuk.

Ezeknek a leandereknek a friss hajtásai könnyen megfázhatnak, a legminimálisabb fagyot sem tudják tolerálni, mégis, a későbbi fejlődésük érdekében jobb nekik minél korábban odakinn. De ha netán kisebb fagyokat helyeznek kilátásba a meteorológusok, akkor vissza kell vinni őket a teleltetőbe, vagy takarással védeni. Ez bizony elég macerás, jobb még márciusban a teleltető ajtaja környékén tartani őket. Ha netán lefagynak, leszáradnak, akkor a metszés az egyetlen megoldás, de tudnia kell minden leanderesnek, hogy a metszés az egyik legjobb dolog, ami történhet egy leanderrel, hiszen azáltal teljesen megújulnak, szóval nem kell nagyon megijedni. Persze az aktuális évi virágzásról le kell ilyenkor mondani. A metszés akkor is hasznos lehet, ha az élősködők miatt vannak rossz állapotban növényeink.


Kártevők:

atkafertőzés

Az atkák a legnagyobb ellenségek, szívogatásaik nyoma soha nem múlik el a levelekről, kiirtásuk nagyon macerás, ezért a teleltetés előtti megelőzés a legcélszerűbb (Nissuron). Mindenesetre most márciusban vagy metszés, vagy nem túl erős fertőzöttség esetén nagyon szisztematikus permetezés szükséges. A megfelelő szerek erre a Flumite, amivel legalább négyszer kell permetezni 4 - 5 naponta, vagy a Nissuron, ami a peték ellen is hatásos, de így is ajánlatos minimum két permetezés, és valamennyi türelem, míg letisztul a növényünk.
sárga levéltetűpajzstetű

A pajzs és levéltetű még nagy ellenség télen, nyáron egyaránt, de ma már az Actara nevű, permetezéssel és belocsolással is hatékony permetezőszer könnyedén elbánik ezekkel a kártevőkkel.

Tápszerezés:

Ebben az esetben már a második locsolás után kezdődhet, hiszen a növény fejlődésben van, hátha sikerül megedződniük a kis hajtásoknak. Eleinte hetente Wuxál, majd pár hét múlva jöhetnek a virágzás indító tápok.
Forrás
Ha megfelelően hideg (0 - 10 fok) és nem napfényes helyen tartottuk a leandereinket, akkor nagy valószínűséggel nincs sem téli fejlődés, sem kártevő.

Ilyen esetben a legkevesebb a dolgunk, a kitevés után akár a végleges helyükre is tehetjük a növényeinket, alaposan locsoljuk meg őket, a kicsiket akár be is áztathatjuk, bizonyára örülnek majd. Talán jobb lenne, ha nem lenne nagy fényesség, sőt, egy kis áztató, lemosó eső is jó lenne, de ha nincs, akkor nincs, mindenképpen ki velük a szabadba! Ez a teleltetés a teleltető személy számára is igen előnyös, ilyenkor van velük télen a legkevesebb gond. Tápszerezéssel meg kell várni, míg beindulnak a hajtások, itt is talán egy-két alkalommal Wuxál, majd virágzásindító táp.

Korai virágzás céljából a legelőnyösebb egy jó kis üvegház, télikert, lépcsőház (bár újabban ilyen helyeken nem szabad tartani növényeket tűzvédelmi okból), ami nem túl meleg, de nem is túl hideg, viszont nagyon napfényes.

A fejlődés megindul, ha a fény elegendő erősebb hajtások növekedhetnek, amik jóval korábban kezdenek virágozni. De azért, hogy ez igazán jól működjön, elég sokat kell dolgozni a gazdának! Például folyamatosan figyelni kell a teleltető megfelelő hőmérsékletére, a túl nagy felmelegedés elkerülésére, locsolni is sokkal gyakrabban kell, mint a sötétben lévőknél. Kártevők itt is felüthetik a fejüket, a korábban leírtak szerint vegyük fel velük a versenyt. Ami a legnehezebb, az a nagyon előrelátó kihordási időpont megválasztása, hiszen a legkisebb éjszakai fagy is nagy kárt tehet az ígéretesnek induló fejlődésben! Ez esetben a tápszerezést már meg lehet kezdeni a teleltetőben, sőt, itt már ha elég nagyok és erősek a hajtások, akkor kezdhetjük a virágzásindítók adagolását.

Bárhonnan és bárhogyan is, de ha már kinn vannak a leandereink, akkor kezdődhet az áldozatos gondozási munka, a folyamatos odafigyelés. Majd jön mindennek az eredményeként a nagy öröm, amiben akkor lesz részünk, amikor megjelennek az első virágok! Ha mi mindent megteszünk az ügy érdekében, akkor már csak a meleg, napfényes időjáráson múlik a leandereink virágzásának bősége!
Ez és a kártevőkről szóló képek Heyek Andrea tulajdonában állnak.

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :