Újság!
Betöltés...

Aranyozd be a tavaszt Nárciszokkal

Nárcisz az a hagymás virág, ami bennem sokáig a vidéki hangulattal, de legalábbis a nagymamák kertjével társult. Ám egy ideje a nárciszok is megújulva - bohón vagy szolidan, akár extravagáns változatban várnak arra, hogy minden kertet bearanyozzanak a tavasz még éppen zöldellni készülő időszakában.

Forrás

Nárcisz az a hagymás virág, ami bennem sokáig a vidéki hangulattal, de legalábbis a nagymamák kertjével társult. Ám egy ideje a nárciszok is megújulva - bohón vagy szolidan, akár extravagáns változatban várnak arra, hogy minden kertet bearanyozzanak a tavasz még éppen zöldelni készülő időszakában.


Ha valaki igazán beleszeret, akkor ez a majdnem 2 hétig tartó napfényes nárciszvirágzás egészen kora tavasztól a nyár kezdetéig meghosszabbítható, okosan összeválogatott hagyma fajtákkal. Sőt méretbeli változatosságukkal is élhetünk, ami lehetővé teszi a minél szélesebb körű felhasználását. Így alkalmasak lehetnek virág- és szegélyágyakba, sziklakertekbe, gyepekbe illetve lombhullató bokrok aljnövényzeteként.


Míg természetes kertekbe az egyszerű fehér szirmú nárcisz hat üditően, addig egy romantikus vagy egy dúsan virágzó vidéki kertben (cottage garden) inkább a hagyományos trombita vagy csupros nárciszok olvadnak be a tájba. 


Szerencsére ma már a letisztultabb modern kertek kedvelőinek sem kell lemondani róla, mivel igen gazdag színválaszték és formaválaszték áll rendelkezésünkre. Egyik ilyen extrém lehetőség a Narcissus bulbocodium. És bár gyönyörűek a nagyméretű hibridek, kisméretű kertekbe és tavaszi konténerekbe mégis a törpe fajták az ideálisak.


Igényük:

 •Szerencsére teljesen átlagos kerti földdel beéri. Csupán a pangó víztől kell óvnunk, mert hagymája ilyen esetben könnyen kirothadhat.
 •Leginkább a napos helyek az ideálisak a számára.
 •Elvirágzás után a virágok eltávolítása nem szükséges, viszont a levelek levágásával addig várni kell, míg azok el nem sárgulnak, és a bennük található tápanyagok vissza nem húzódnak a hagymába, jövő évi tartaléknak. Ha kapkodva még zölden levágjuk a leveleket, akkor az sajnos a jövő évi virágzás kárára mehet.
 •Hagymaosztást tavasszal lehet elvégezni, miután már elszáradtak a levelek is.
Forrás

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :