Újság!
Betöltés...

Tetőfarm Brooklyn-ban

Talán már nálunk is kezd elterjedni legalább információ szintjén, hogy a tengeren túlon, sőt már nyugat-Európában is sikk a városi kertészkedés. A közparkos magaságyás tele zöldségekkel, vagy a külterületek ingyenes felparcellázása, amit cserébe gondosan művel az ideiglenes tulaj.


Ám amit most hoztam ötletként, ahhoz még a városból sem kell kidugnunk az orrunkat, mivel egy belvárosi ház teteje is bőven kiszolgálhatja kertészkedési hajlamunkat, ha elég nagy és sík a felülete. Íme egy sikertörténet, ami még pénzt is hoz a házhoz.


Ez egy 500 m2 nagyságú tető Brooklyn-ban. 2008-ban kezdődött a tetőfarm élete, amikor is 100 tonnányi speciális földet hordtak fel a háztetőre és ott zöldségeket kezdtek el termelni. Azóta folyamatosan komposztálnak, sőt a környékbéli éttermektől is begyűjtik a zöldhulladékot és azt is felhasználják komposzt készítéséhez.

Akkora siker lett a tetőfarm, hogy a környékbéli éttermek innen vásárolják a zöldségeket, amelyek tényleg biónak mondhatóak, ráadásul azon kívül, hogy organikus kertészetben nevelkedtek még a szállításukra sem kellett igazán költeni. Szóval, ez egy abszolút sikertörténet lett, mert végül a termelő, a felhasználó és a fogyasztó is elégedett.

Ha csak magadnak és családodnak szeretnél valami hasonlót, akkor ajánlom az első fotót. Igazán ötletes amivel szintén megtermelheted a kedvenc zöldségeidet.

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :