Újság!
Betöltés...

Úttalan kerti utakon

Minták, formák, izgalmas anyagok, mind - mind egy hangulatos kerti sétány részei lehetnek, amelyen végig sétálva elmerülhetünk a gondolatainkban.

A kerti utak, ösvények fontos elemei kertünknek. Egyik kertrészt kötik össze a másikkal és segítségükkel még esős időben sem kell nyakig süllyednünk a sárba. Jó tervezés esetén ezek az utak kényelmes ívben hajlanak, követve a terület adottságait, és akár a kert látványosságait is (egy - egy különlegesebb bokor vagy fa alatti paddal) érinthetik.


Ha épített útra szánjuk magunkat, akkor fontos egy enyhe (hossz vagy kereszt irányú) lejtés betervezése, ami elvezeti a csapadékot és nem maradnak tócsák, míg természetes anyagok használata esetében bízzuk magunkat a természetre, és hogy a burkolat alatti talaj képes elnyelni a vízmennyiséget.

Közvetlenül a ház melletti burkolat kiválasztásánál az épület stílusát tartsuk szem előtt, hogy az az egész részévé váljon, ám a háztól távolabb nyugodtan a kert stílusához igazíthatjuk a kerti utunk burkolatát és bátran játszhatunk a színekkel és a formákkal.

Ez a szürke - fehér kavicsösvény halk ropogással jelzi a kertben közeledő látogatót. Maximális élvezetként még kisebb lépőköveket is elrejtettek a sok gömbölyű kavics közé.

Párhuzamos vonalak, egyszerű anyaghasználat a minimálkert kedvelt eleme lehetne.

Ezt a szépen ívelt hófehér ösvényt tökéletes formájú ágyások szegélyezik, amelyek beültetve szinte rabul ejtik egy sétára látogatóikat.

A maradékok és a kavicsok ilyen szépségek megalkotására tudják inspirálni tulajdonosaikat. Türelem és fantázia játéka ez, de az eredmény magáért beszél.

Tiszta, átlátható és könnyen tisztán tartható. A minták lehetősége pedig számtalan, ezért sokan kedvelik, bár fagyálló verzióban nem számít olcsó mulatságnak.

Az egyszerű füvesítés csak olyan helyeken lehetséges, ahol ritkán sétálunk. Különben foltosan kopott gyep várna minket a rózsaboltív alatt.

Ezek a rönkfa szeletek csak impregnált folyadékban eltöltött pár óra után lesznek tartósak. De még így is szükséges a homokágy előkészítése, ami segít elvezetni a vizet és megelőzni a fa korhadását.

Ám ne feledjük amikor burkolóanyagot választunk kertünkbe, hogy a KEVÉS SOKSZOR TÖBB és egy - két fajta kertépítő anyaggal nagyobb hatást érhetünk el, mint egy áruház teljes kínálatának felvonultatásával.

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

1 megjegyzés :

www.kiskertem.lapunk,hu írta...

Ez az aprókavicsos kirakott felület régi álmom...de ennyi időm... még sosem volt