Újság!
Betöltés...

Fekete nadálytő - Kertem kedvenc gyógynövénye

2021-ben az év gyógynövénye.
Kertem egyik féltett üdvöskéje.


Már évek óta megcsodálom ahogy virágzik a közeli patak partjánál és virágzása idején mindenképp elzarándokolok arra helyre, hogy ennek a virágos csodának a részese legyek. Az erdő nyirkos részén felfedezve pedig nem is csoda, hogy belefeledkezünk a szépségébe. Ugyanis különleges kis kék és halvány rózsaszín harangszerű virágai tündéri jelleget adnak a növények és a magas fű között megbújó fekete nadálytő (Symphytum officinale) rengetegnek. 

Nálam ez a csodanövény hamarabb jelent meg az éjjeliszekrény polcán kenőcs formájában inhüvelygyulladás csökkentése céljából, mint a kertem rejtekén. Ekkor kezdtem felfigyelni rá, majd felfedeztem a közeli patak partján és végül csodával határos módon, pont abban az évben lett az év növénye, amikor beköltözött pár példány a kertembe.

Úgy néz ki, hogy jó helyet sikerült találnom a fekete nadálytöveimnek, mivel a nyirkos és árnyékos helyeket szeretik, ahol gyorsan el tudnak terjedni. Valami ehhez hasonlót helyet kerestem ezeknek a kis növényeknek a kertemben, amelyeknek virágai késő tavasszal és nyáron borítják be a fák és bokrok alját.

Gyógyhatása:
Levelei bármikor gyűjthetők - ha egészségesek - növényi olaj elkészítéséhez. Majd pedig ez utóbbiból kenőcsöt készíthetünk.
Kenőcsét zúzódások, ficamok vagy mint esetemben kisebb gyulladások esetében tudjuk felhasználni. Van aki esküszik rá és szereti, ám ismerek olyat is, aki ki nem állhatja az illatát. 

Nem szabad használni sérült bőrfelületre és megenni sem szabad, mert a növényben található hatóanyagok belsőleg májkárosodást okozhatnak!!!


Orvosi információk forrása: Kew Gyógynövények Lexikona

Ha tetszett a poszt, akkor oszd meg ismerőseiddel és kövess a különböző közösségi oldalakon
(Facebook, Instagram, TikTok)

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :