Újság!
Betöltés...

Titkos kert - csodakert a zöldkapun túl

Amikor megérkeztünk az íves zöldajtó elé, már rögtön tudtam, hogy odabent különleges kert fog minket várni.

Áthaladva a rózsaboltív alatt, majd elsétálva a kertikonyha előtt egy kis tó partjához érkeztünk.



Szinte rögtön azt érezte minden látogató - amit mi is -, hogy a kert így tökéletes, ahogy Dóra megalkotta. A virágágyások, az ösvények ívei és a pihenősarkok, olyan tökéletes összhangban kapcsolódtak egymáshoz a kerti sétáink során, mintha ezt maga a természet hozta volna létre.
És talán ez az egyik legfontosabb üzenet Dóra kertjében, hogy a természetet nem szabad figyelmen kívül hagyni egy kert tervezése során.




Izgalmas árnyéki ágyások és dekorációk között sétálva elmesélte próbálkozásait olyan növényekkel is, amelyek igényei eleinte nem teljesen igazodtak a kert mikroklímájához vagy talajához. Majd tanulva a kísérletekből és a kurdarcokból végül létrejött egy olyan összefüggő virágzó árnyéki ágyás, amely egész évben nyújt valami látványosságot az örökzöld fenyők és lombhullatók alatt.









Ez a kert azok számára lehet fantasztikus ötlet dömping, aki idáig abban a hitben éltek, hogy árnyékos kertrészükben szinte semmi sem él meg némi páfrányon és hosta-n kívül. Az előző kertem árnyékos ágyásainak kialakítása után, még én is bőven találtam Dóra kertjéban olyan izgalmas és számomra újszerű növénykombinációkat, amelyek megfelelő fényforrások mellett izgalmas színfoltjai lehetnek az árnyékos kerteknek. Azt pedig sosem szabad elfelejteni, hogy egy árnyékos kert milyen nagy kincs a nyári forróság idején, miközben azt sem, hogy micsoda fény és árnyékjátékra képesek a fák levelei akár kora reggeltől késő estig.




















Amikor megkérdeztem a családtagjaimat, kinek mi tetszett leginkább a kertben, akkor egyik válaszként rögtön az érkezett, hogy ez a kert minden részletében nagyon hangulatos és kidolgozott, miközben hatalmas munka lehet karbantartani. :)
Azért jó érzés, amikor ezt a rengeteg befektetett munkát olyanok is látják, akik nem megszállott rajongói a kertészkedésnek.




Gyermekeim már hozzászoktak (bár egyre tinédzseresebb hangulatukban vannak), hogy anyukájuknak bizonyos időközönként kertlátogatási vagy épp arborétum látogatási ötletei vannak. Ezek a programok szinte minden esetben úgy sülnek el, hogy végül ők akarnak a legtovább ott maradni, mert mindig találnak érdekes és lenyűgöző dolgokat. Jelen esetben, Dóráék kertjében nyuszikat és egy csodaszép tavat, ahol aztán izgalmasat játszhattak. Szóval, egy jól megkomponált kertben a gyerekek is élvezik a zöldteret és a szabadban töltött időt. Sok esetben úgy gondolom ez az egyik legfontosabb, amit pluszként adhatunk nekik az otthoni pillanataikhoz.




Ez pedig természetesen az én kedvenc kertrészem volt. Szerintem mondanom sem kell nektek, hogy miért....



Végül kertlátogatási élményeink Halmos Mónika csodás virággasztronómiai utazásával fejeződött be, amit ha egyszer kipróbálsz már más szemmel tekintesz a kertedre és az ott fellelhető virágzó növényekre. Ezt biztosan állíthatom.


Köszönjük vendéglátóinknak ezt a csodálatos kertélményt és a virág-gasztronómiába tett látogatásunkat.  😍 



Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél mindig frissen értesülni róluk, akkor iratkozz fel a blog oldalán vagy a Facebook oldalon a "Követés funkciónál" válaszd a  "Megjelenítés elsőként" lehetőséget.
Köszönöm, ha megosztod az ismerőseiddel.





A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :