Újság!
Betöltés...

Augusztus - Kerti Teendők

Ebben a hónapban rengeteg a metszéssel és betakarítással járó teendő a kertekben. Ezért az augusztusi nyaralás idejére érdemes segítséget kérni a kertbe, vagy nagyon jól meg kell előre tervezni a munkákat.

Ebben az időszakban már előkészítheted az őszi vetéseket a veteményeskertben és elvetheted a tavaszi virágzású kétnyáriakat is.

Kép forrása

Virágoskertben:

 • Kezd el begyűjteni a felmagzott virágfejeket. Azokból, amelyekből jövőre újra szeretnél virágzó sarkokat a kertedben és azokból is, amelyekből viszont nem szeretnéd, ha újra vetnék magukat.
 • Augusztus vége felé el kezdheted tervezni a jövő évi színeket és formákat a már meglévő egynyáriakkal.
 • Ahhoz, hogy a krizantémjaid jobban elágazva, dúsabban virágozzanak majd az őszi időszakban, most érdemes egy kicsit visszacsípni vagy visszametszeni.
 • Tápoldatozd a konténeres növényeidet. Rengeteg konténeres növény remekül virágzik az első novemberi fagyokig. Addig pedig érdemes megadni nekik minden esélyt a virágzásra és a növekedésre. Például: Távolítsd el róluk az elvirágzott virágfejeket, locsold és tápoldatozd őket folyamatosan.
 • Kezd el kiültetni azokat a kétnyári virágokat, amelyeket még május-júniusban vetettél el (pl.: viola, nefelejcs). Az augusztusi kiültetés garantálja, hogy megerősödött és begyökeresedett növényként fogják várni a hideg telet.
 • Most vágjál le a muskátliról félfás szárrészeket. Gyorsan gyökeresednek és hamar kész növénnyé cseperednek, amelyeket aztán cserépben át tudsz teleltetni.
 • Még jónéhány lágyszárú évelőt is ebben az időszakban lehet szaporítani. Hasonló dugványozásos módszerrel most érdemes szaporítani az afrikai margarétát, a cserjés margarétát és például a verbénákat.

Virághagymák, Gumók és Rizómák:

A különböző virágkötözőkkel és támaszokkal támaszd ki a magasra növő nyár végi hagymás-gumós virágokat. Légy biztos abban, hogy a virágfejek, amelyeket növesztenek, nem törnek le a súlyuk terhétől. Sosem késő ezeket a karókat vagy virágtámaszokat elhelyezni ahhoz, hogy a nyár végi – őszi virágzáskor csodás színpompában fogadjon téged a kert.

Virágok ebben az időszakban:
Fantasztikus dolog a nyárnak ebben az időszakában virágcsokrokat és más egyéb virágos alkotásokat készíteni. Érdekességekért kövesd a Dekor&Mentha Instagram oldalát vagy ötletekért itt olvashatod és nézheted meg a legutóbbi nyári hangulatú virágcsokor alkotásaimat.

Ne felejts el kisebb virágcsokrokat készíteni egy-egy kis vázába, amelyek remekül díszítik az asztalodat vagy akár az ablakpárkányodat.

Évelők, Cserjék és Fák:

Metszés és takarítás:
 • Jónéhány hosszan virágzó évelő lassan a virágzási idejének végéhez ér/ért. Miután visszavágtad a virágos szárakat a földfelszín felett, ne felejtsd el locsolni ezeket a növényeket. Ugyanis kihajtva és megerősödve szép levéldíszei lehetnek a kertnek, és így megelőzhető, hogy a kert rendetlen és elhanyagolt benyomást keltsen.
 • Vágd vissza levenduláidat, ha még idáig nem tetted volna meg, hogy a második virágzás még szebben díszítsen a bokrokon.
 • Bár a gyomok most sokkal lassabban nőnek, mint a tavaszi időszakban, ettől függetlenül, ne felejtsük el használni a kis kapánkat és lazítsuk fel a talajt.
 • A késő nyári virágzású évelőket érdemes csoportosan virágtámasszal karózni, ugyanis ezek a növények egyenes állva adják meg a nyár végi – őszi kert vázát. (Pl.: echinacia, rudbeckia, aster, stb.)
 • Metszd vissza a virágloncodat a virágzás után. Metsszél vissza minden olyan oldal hajtást, ami a főágtól 5 levél távolságra található.
 • Ha van a kertedben rambler rózsa, akkor metszését a virágzás után végezd el.

Ültetés:
Rengeteg olyan évelőt elültethetsz, amelyek már virágzásukon túl vannak, de ahhoz még épp időben vagy, hogy a tél beállta előtt biztonsággal begyökeresedjenek. (pl.: évelő szarkaláb)

Veteményes kertben:

 • Most még ültethetsz a kertbe tépőkel féléket és brokkoli féléket, ha ezt tavasszal nem tetted meg. Illetve augusztus első heteiben még egy utolsó vetésként előkészítheted a mángold és spenót vetésedet is.
 • Az őszi saláta vetéshez most kezdődött a szezon, amit kár lenne kihagyni.
 • Folyamatosan ellenőrizd a paradicsom és burgonya terményeket. Ha a leveleiken látható betegségek jelennek meg, akkor mindig a megfelelő védelmet biztosítsd a számukra. Mindenképp távolítsd el a beteg leveleket és terményeket (még a földre lehullottakat is), mert csak így tudod megelőzni a további fertőzéseket.
 • Céklát még az ősz megérkezte előtt vethetsz egy adagot.
 • Folyamatosan távolítsd el a gyomokat a veteményes kertből is.
 • A paradicsom nagy tápanyagigényű növényünk. Konténerben mindenképp szükséges, de akár veteményeskertben is biztosíthatod számára a folyamatos gyors lebomlású anyagok formájában a tápanyag utánpótlást.

Saláták és fűszernövények:
 • Még vethetsz fűszernövényeket cserepekbe. A cserepes megoldás megkönnyíti számodra a növények védett helyre cipelését, ha egy hirtelen és hamar beköszönő hideg érkezik ezen az őszön. Ilyen fűszernövények például: bazsalikom, majoranna, borágó, metélőfokhagyma, koriánder, kapor
 • Vágd vissza a fűszernövényeket, hogy új és friss leveleket növesszenek, amelyeket szárítva vagy fagyasztva tudsz tartósítani a télre.
 • A nagyobb metélőfokhagyma töveket most oszd szét, hogy jövőre még több és nagyobb mennyiség legyen a kertedben.
 • Minél előbb ültess hidegtűrő salátákat és fűszernövényeket, hogy a védettebb helyeken finomságokat tudjál majd betakarítani a hűvösebb hónapokban is. Például: Mizuna, Mustársaláták, Rukkola, néhány saláta fajta (Négy Évszak, Galambbegy Saláta). Ha csak kevés helyed van a kertben, akkor vesd elő őket egy hosszabb ereszcsatornába, majd amikor (kb. 1 hónap) már több helyed lesz a kertben és saláta palánták is megerősödnek, akkor ültesd ki őket a kertbe.
 • Gyökereztess rozmaringot. Ez az egyik legkedvesebb kerti növényem. Védett fekvésben, déli tájolású kertrészben a rozmaring nálunk is télálló növénnyé tud válni. Most érdemes gyökereztetni ezekből az erős robusztusabb fajtákból. A fő hajtásokból vágjunk le egy-egy félfás ágat amelynek az alsó szár részéről letisztítod a leveleket, majd a felső kis csúcsos ágát kicsíped. Ezzel megvéded a növényt a felesleges párologtatástól. Egy cserepet jó minőségű komposzttal töltsél fel, amelynek széleibe lyukat fúrva ültess bele 3-4 rozmaring ágat. Helyezd a cserepet/eket hűvös, de világos helyre. Mindenképp tartsd nedvesen a földjét.
 • Ha tavasszal nem sikerült, akkor most érdemes ismét próbát tenni a petrezselyemmel. Bár nagyon lassan növekszik, de egy mostani vetéssel talán még van esélyünk a nagy fagyok előtt egy friss szüretre.

Gyümölcsös:
 • A gyümölcsök betakarítása után zöldmetszést végezhetsz a gyümölcsfákon, amelyeknek felületét sebkezelővel ecseteld. Ilyen például a sárgabarack és a meggy. Illetve a diófa.
 • Most már elkezdődhet az eper palánták frissítő átültetése. Ezzel biztosítva a jövő évi nagyobb termést.
 • Azokat a gyümölcsfáidat, amelyek hatalmas termést hoztak az idén, és az ágaik nehezen bírják a terhet, egy ékvégű, párnázott faalátámasztással segítsd őket. Ezzel megelőzheted az ágletöréseket, ezáltal védve a gyümölcstermést és a fát magát.

Betakarítás:
Ez az a hónap, amikor rengeteg gyümölcs és zöldség kerül a kertből az asztalra és feldolgozásként konyhába.

Más munkák a kertben:

 • Ha hosszabb időre elutazol, akkor kérd meg a szomszédodat, vagy egy családtagodat, hogy szedje le a virágokat és az érett terményeket a kertedből.
 • Természetesen ebben az időszakban a legfontosabb teendő a locsolás. Ezt tartsd a legelső kerti feladatok között, amit legjobb reggel vagy este végezni.
 • A fűnyírást még mind folyamatosan kell végezni. A frissen telepített gyepnek pedig locsolásra van szüksége.
 • Nyírd le a virágokkal tarkított füves rétedet. Várj pár napot míg megszárad és elszórja a magját, majd gereblyézd össze a fűnyesedéket és összegyűjtve távolítsd el a területről. 
 • Ideje, hogy egy kis figyelmet fordíts a sövényedre. Ha hézagokat találsz valahol, akkor azokat ebben a nyugodtabb kerti időszakban tudod sikeresen kijavítani.
 • A virágágyásodba őszi virágzású évelőkkel tudod színesíteni az esetleges kiüresedett réseket.
 • Most rendeld be a tavaszi virágzású virághagymáidat és gumóidat. Igen széles választékban, különleges virághagyma összeállítással találkozhatsz ebben az időszakban, ami később már nem lesz elérhető a számodra.

Kellemes pihenést, nyaralást és kerti finomságoktól gazdag étkezéseket kívánok nektek erre a hónapra!Szeretnél mindig frissen értesülni Újdonságainkról? 
Ha tetszett a poszt, akkor oszd meg ismerőseiddel és kövess a különböző közösségi oldalakon
(Facebook, Instagram, TikTok)

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :