Újság!
Betöltés...

Tippek kiskert kialakításához - 2. rész

Ebben a sorozatban különleges kiskerteket mutatok be - izgalmas megoldásokkal - amelyekből bárki meríthet, aki szereti a látványos, de mégis megnyugtatóan zöld és buja kertek világát.
Az első kertről itt olvashattatok.



A most következő posztban Abigail Ahern kertjét szeretném nektek bemutatni, aki egyáltalán nem nevezi magát kertésznek. Ő az a tervező, aki minden tervében lerombol valami szabályt ahhoz, hogy megalkothassa a saját egyedi, csak rá jellemző kertjét, ami legalább annyira stílusos, mint az általa tervezett belső terek.

Mert Abigail az, aki a kertészkedést nagyon bolondos világnak tartja.


Kertjének története: 

A kertje végében felépített egy üvegházat, amikor is arra  döbbent rá, ahhoz, hogy ez mutasson is valamit, alkotnia kell köré egy kertet. Így miután végzett otthona átalakításával, minden figyelmét a hátsó kertre összpontosította.
Ez egy 6 x 30,5 méter hosszú terület, tipikus sorház kerti adottságokkal.

Elsődleges szempont volt, hogy az otthona belső tereinek sötét árnyalatait megjelenítse a kertben is. Ezt, különböző sötét árnyalatú virágtónusokkal (Syringa Bloomerang dark purple) és levél felületekkel érte el, amelyeket kiegészített és kontrasztba állított a világos növényekkel (jázmin).
Majd a füge és az olajfa elültetésével merésszé tette ezt a visszafogott minimál stílust.
Végül pedig amikor a jázmin bokor befedte a teljes falat, létrehozott valami olyat, amiről szólnia kell a kertnek és a kültéri szobának...
Az egészet természetesen megfűszerezte egy kis kültéri konyhával és világítással.




A kertjében, akár csak a belső tereiben, Abigail szeret szabályok nélkül alkotni.
Mert ki merészelne  beltéri világítást helyezni a kertjébe?
Ki merne két eukaliptusz fát is ültetni egy kis méretű kertbe? (Még ha az időjárási viszonyok megfelelőek is lennének ehhez a növényhez.)

Bármilyen szabályokat is rúgott fel kertje megalkotása érdekében, a végeredmény egy különleges és mesés hely lett, ahová jó megérkezni és élvezni lehet a kertben töltött napokat.

Abigail tippjei kiskert tervezésénél:

1. Használj visszafogott színeket: Belső tereimben csak két vagy három színt használok.  Ez az elgondolás jól működik a kertemben is, mert a néhány hortenziától eltekintve (rózsaszín), csak fehér és zöld tónusok jelennek meg a kertben. Nem használok durva színeket a kertben, inkább kopott felületeket, amelyek itt kifinomultnak tűnnek.
2. Használd a növényeid, bútoraid és kerti felületeid textúráját: Számomra a textúra a belső tér egyik fő eleme. Éppen ezért a kertben is jelentőséggel bír. Hogyan hullik a fa levele? Hogyan csillan meg a bronz edényen a nap fénye? A mimóza  levelei, a régi cink tartó, az indiai asztal szemben a sima felületű műanyag székkel. Amikor azt mondom, hogy a kertemet szinte egészében zöld növények uralják, akkor fontos azt is megjegyezni, hogy ezek nem azonos árnyalatúak és nem azonos textúrájúak. Sok fa van a kertben, amelyek mozgást hoznak a térbe (füge, olajfa, eukaliptusz, alma fa), illetve páfrány és mimóza felülete is kontrasztot alkot egymással.
3. Alakítsd ki a beltér / kültér átmenetét: Használj olyan tárgyakat a külső térben, amelyeket eredetileg beltérre terveztek. Nálam egy kerámia asztal áll a kertben, amelyhez műanyag székeket és egy kényelmes kanapét társítottam. Ha tudom, hogy a szabadban töltjük a délutánt, akkor különböző kényelmes beltéri kiegészítőkkel (nagy párnákkal, bőrökkel) pakolom tele a kertet. Így olyan, mintha a kert az otthonunk egy másik szobája lenne. Ezt legegyszerűbben az azonos burkolatokkal érhetjük el, amelyek már hatásukban összekötik a tereket.
Képek forrása
4. A fény hatása a kertekben: A fénynek átformáló hatása van a terekre. Teljesen lényegtelen hogy kicsi vagy nagy kerted van, abban a pillanatban amint valamilyen fényforrást adsz a kertedhez kiegészítésként, teljesen átalakítja az egész teret. Amikor este kinézek a teraszomra, akkor látszik a két darab csillárom, állólámpám, fényfüzérem, a kültéri tűzrakóm, a sok gyertyám és akkor még a kert többi pontjára el sem sétáltam. Mivel én sosem találok olyan kültéri világítást, ami tetszene, ezért sok esetben beltériek közül válogatok. Ilyen például a John Lewis lámpám, ami új teret hozott létre a kertben.
5. Játssz az arányokkal: Amikor hirtelen kiválasztasz egy tárgyat, az csak első pillantásra tűnik nagynak. Térben elhelyezve már csöppet sem lesz ilyen érzeted. Én szeretem az emberek látószögébe helyezni a tárgyakat, akár a tér közepébe is. Kis terekben még inkább ezt teszem. Ugyanis az emberi szem - érdekes módon - nem a méreteket rögzíti, hanem viszonyítva jegyzi meg a méretarányokat. Fontos, hogy az izgalmas tárgyakat ne láttassuk egyszerre, mert az így unalmassá válik.


Ez a kert az otthonukban és kertjükben pihenni vágyók ideális választása lehet. Amikor nem kell dönteni a kint és a bent között.


Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél mindig frissen értesülni róluk, akkor iratkozz fel a blog oldalán vagy kövess a Facebook oldalamon.
Köszönöm, ha megosztod az ismerőseiddel.



A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :