Újság!
Betöltés...

Vágj belőle, hogy újra virágozzon! - Őszi csokor a kertből

Az őszi kert annyi kincset tartogat számunkra, hogy szinte már várom ezt a színes, terményekkel és virágokkal gazdagon felpakolt évszakot, amikor tarka lombú fáktól és cserjéktől színesedik a táj. Ilyenkor nem jelenthet gondot kiszaladni a kertbe egy kis zöldségért, vagy fűszernövényért a vasárnapi ebédhez vagy épp elkészíteni egy saját csokrot a kertből az étkező asztalra.
Most pedig ez utóbbi történt!


Talán romantikusnak és szentimentálisának tartotok, hogy virágzó csokrok összeállításával ügyködök egy napsütéses hétvégén. Én ezt mégis vállalom. És mindezt azért, mert a világ számomra így lesz kerek:
Virágokkal, gyümölcsökkel, zöldségekkel és kertből gyűjtött virágcsokrokkal. 

Aggódhatnék, mint oly sokan mások, hogy ezzel fogynak a virágok a kertből. Ám, nekem van egy TITKOM, amit már párszor megosztottam veletek és remélem már egyre többen tudjátok. Nem minden növényre igaz, ezért szükséges hozzá némi növényismeret, vagy tapasztalat is:

LÉTEZNEK OLYAN VIRÁGOK, AMELYEK ANNÁL GYAKRABBAN VIRÁGOZNAK, MINÉL TÖBBET VÁGSZ BELŐLÜK!

És miért? Mert így újabb és újabb friss virágok nyílnak a növényen, és a metszés hosszan tartó virágzásra ösztönzi azt. Ennek pedig az az oka, hogy a növények sok esetben biztosítani szeretnék a jövő évi jelenlétüket a kertben. Ám a virágok eltávolításával a beérésre szánt magok lehetőségét is eltávolítjuk a növényről, így annak újabb virágszirmokat kell hoznia a túléléséért.

Talán kegyetlennek tűnik ez a mód, ám egy virágrajongó mindig gondoskodik kedvencei utánpótlásáról, így szerintem ez nem számít akkora könyörtelenségnek.

Természetesen nem minden növény reagál így a visszametszésre, ám az egynyáriak és még néhány virágfajta (pl.: dália, rózsa) kifejezetten szeretik, ha mi kedvencként tekintünk rájuk, és amikor csak tehetjük, vágjuk és csokrokat formálunk belőlük.

VÁGJ BELŐLE, HOGY ÚJRA VIRÁGOZZON!

A most hétvégi csokrom összeállításakor nehezen tudtam magamat és a metszőollómat visszafogni. Egyik virágot a másik után vágtam, majd végül összeállt egy őszi színkavalkád, amiben a narancssárga és a lila olyan nagyszerűen kiegészítik egymást.

Virágok:
Japán szellőrózsa
Pillangóvirág
Egynyári zsálya
Ördögszem
Lampionvirág
Ernyős verbéna
Páfrány
Orvosi zsálya

Előkészületek 1. fázis

 Előkészületek 2. fázis

...és még itt sincs teljesen készen!
  

Ha tetszett, akkor olvass bele ezekbe is:

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

2 megjegyzés :

Monika írta...

Milyen gyönyörű!!!!!
Nekem még mindig tanulnom kell a metszést, sajnálok vágni,pedig kellene.
Köszönöm,sokat tanulok mindig tőled!

Borbás Ági írta...

Örülök, hogy tetszik és hogy sikerül innen "bátorságot" és tudást merítened. :)
Én is folyamatosan tanulok, amiket a blogbejegyzésekben igyekszem nektek átadni.
Szép csokrokat és csodás kerti színpompát kívánok neked erre az őszre!