Újság!
Betöltés...

Zöld szoba, kerti pihenő, nyugalom oázisa - Vajon milyen az ideális pihenő sziget?

Már régóta készülök ennek a posztnak a megírására, mert úgy érzem és látom, hogy az elmúlt években lassan, de végre változik a kerthez való hozzáállásunk.
Sok-sok évvel ezelőtt három féle kerttel találkoztam ha sétára indultam: 1. a kertészek által tervezett és karbantartott, 2. abszolút elhanyagolt (ebből volt bőven), 3. idős nénik és bácsik által rendben tartott hobbikertek. Ugye érezhető, hogy itt nem nagyon találhattam átfedéseket a csoportok között, ami szerencsére lassan-lassan változni látszik.

Kép forrása

Egyre kevesebb elhanyagolt kerttel találkozok, és még ha nem is profi kertész csapat dolgozik minden egyes kerten, akkor is látszik, hogy ott munka folyik, aminek idővel meg lesz az eredménye. Kezdünk ráébredni, hogy a kert egy plusz lehetőség és helysége az otthonunknak, ahol annyira jó meginni a reggeli kávét, vagy munka után játszani egyet a kedvenc társasjátékkal, olvasni egy könyvet, de még a számítógép is kivihető, ha arra vágyunk. 

Két dolog fontos ebben a térben, az esztétikum és a praktikum.
Ahol a kényelem kialakítása nem vesz el tőlünk hosszú perceket, illetve a takarítására sem kell szánnunk annyi időt, hogy a végén mellőzni fogjuk az egész kuckó használatát. Mert egy kertben fúj a szél, esik az eső, hullanak a falevelek és az elhervadt virágszirmok is lefelé tartanak, ami mind nagyon szép, ha nem pont a kedvenc kávézó fotelunkat forgatja fel fenekestül. 

Hogy mire akarok kilyukadni?
Szerencsére már egyre kevesebb olyan inspirációs képpel találkozok, ahol jó indulatú lakberendezés mániások azt tanácsolják (itt tisztelet a kivételnek), hogy sok párnával és szőnyeggel csodás kültéri pihenőt tudsz kialakítani. Mert akinek kertje van, az pihenni és kertészkedni szeret benne, nem párnákat rámolni és takarítani, vagy épp szárítani azokat az eső után.
(A kényelmes mennyiség (1-2 darab) és a fotózás miatt, túlzsúfolásig telepakolt között, óriási különbség van.)

Természetesen már itt is vannak lehetőségek, ha mégis a habos-párnás variáció mellett akarjuk letenni a voksunkat.
Mert ez a sok párnás variáció megvalósítható víz- és UV-álló huzattal, illetve szőnyegből is vásárolhatsz már olyat, amit kültérre terveztek. Szóval, a lehetőségek tárháza határtalan, csak a megfelelő anyagokat érdemes kiválasztani a megfelelő helyre, és ne a leselejtezett beltéri darabokra építsünk, amikor egy külteret tervezünk. Illetve érdemes végig gondolni megéri-e, hogy folyamatos ki- és berámolgatással teljen el a kertbe szánt szabadidőnk.

Nektek milyen a kerti pihenőtök? Milyen álmaitok kerti oázisa?

Hogyan szerettek pihenni a kertben?
Pro és kontra véleményeket is várok.

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :