Újság!
Betöltés...

Gyűjtsél te is virágmagokat a kertedből!

Amikor elérkezik a nyár vége és az ősz, egyre több kerti növényünk mutatja meg, hogy milyen az, amikor virágok után magok jelennek meg a kertben. Ilyenkor pedig beindul az ősi gyűjtögető ösztön, hogy a legszebbeknek jövőre is biztosíthassuk a létét a kertben.

Borzaskata


Talán már egy hónapja gyűlnek az asztalomon a feliratozott borítékok, légmentesen zárható műanyag tasakok, miközben nagyon izgulok azokért a virágokért, amelyeket a tavaszi, kora nyári sok-sok teendő miatt csak késve tudtam elültetni, ezért csak késő ősszel tudom majd begyűjteni róluk a kincset érő magokat.

Aki virágmag begyűjtésre vállalkozik, mert beleszeretett az egyik kedvencébe, annak azt tudom mondani, hogy csak bátran kezdjen hozzá, mert egy izgalmas hobbi kezdetét fogja jelölni mindez.

A következő szempontokat tartsuk szem előtt virágmag gyűjtéskor:

  • A növény nevével és az aktuális évvel jelöljük meg a papír vagy műanyag tasakot.
  • Mindenképp száraz, jó időben gyűjtsük be a virágfejeket.
  • Csak a beérett virágmagokat és / vagy virágfejeket gyűjtsük be. Ezt a bebarnult virágmag tokok és virágfejek jelzik.
  • A nagyobb virágfejeket egyben vágjuk le egy éles ollóval és úgy gyűjtsük egy dobozba, vagy egy papír zacskóba, majd később eltávolítjuk belőlük / róluk a virágmagokat.
Szükséges eszközök:
  • Olló
  • Bár sok helyen csak papír tasakot javasolnak tárolás céljából, én mégis azt mondom, hogy a beérett és száraz időben begyűjtött virágmagokat ideális módon tárolhatjuk gyorsan záró műanyag tasakokban is. 
  • Cipős doboz (vagy ekkora méretű fém doboz) a csomagolt magok tárolására, amiben a fénytől védjük őket.
  Ördögszem

Ha tetszett, akkor olvass bele ebbe is:


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :