Újság!
Betöltés...

Konténer kert ABC - 3. rész

Ha már nagyjából megtörtént konténer kertünk kaspó és növényanyag választása, akkor épp itt az ideje, hogy az első ránézésre olyannyira lényegtelennek tűnő részlettel is foglalkozzunk, mint például a föld.
Mert a konténer kertészkedés sikere már a föld összeállításánál kezdődik. Éppen ezért érdemes erre néhány szót és némi figyelmet szentelni.
Az ideális konténer föld sokféle összetételű lehet, de mindenképp morzsalékos. Sötét színe esetén enyhén nedves állapotban könnyen egybe tapad, ami jó termőképességet sugall. Mivel sok esetben kevert földről beszélünk, ezért súlyra elég könnyűek ahhoz, hogy könnyen tudjuk őket cserepestől mozdítani, ám egy esetleges nagyobb vihar esetén megóvja a növényeket a felborulástól.


A csomagolt földek jelzik számunkra, hogy melyik föld milyen típusú növényhez ajánlott. Azaz, melyek vezetik el gyorsan a vizet és száradnak ki leghamarabb (ezekbe több homokot vagy perlitet kevertek), vagy melyek tömörebb állagúak és ezért gazdagabbak tápanyagban. 


Ha igazán jól szeretnénk táplálni növényeinket, akkor már a balkonláda összeállításakor keverhetünk a földbe:
  1. Lassú lebomlású balkontápot, ha nem áll szándékunkban hetente tápoldatozni.
  2. Vízmegtartó zselét vagy kristályt, ami jól jön egy hosszú hétvégi nyaralás esetén.
  3. Agyaggranulátum, ami tárolni tudja a vizet a növényeink számára, amíg azoknak szükségük lesz rá.

Ám, ami fontos! - Növényeink számára megfelelő típusú földet válasszunk ki, vagy állítsunk össze mi magunk. Mint például:


A pozsgások számára jó víz elvezetésű nagyrészt homokos talaj javasolt, míg konténerben nevelkedő haszonnövényeink számára (mint például a paradicsom, a padlizsán) inkább egy komposzttal dúsított jó minőségű gazdag termőföldre van szükségünk.

Ezen kívül találhatunk savanyú termőtalajt kedvelő növényeink számára rododendron/hortenzia földet, aminek magas a tőzeg tartalma, vagy akár a citrus félék számára egy laza szerkezetű homokos-tőzeg keveréket.Locsolási TIPPEK:
  1. A konténeres növényeknek a meleg nyári napokon napi locsolásra van szükségük, míg hűvösebb időjárás esetén elég 2-3 naponta meglocsolni.
  2. Növényeink ugyanúgy tudnak szenvedni a túl öntözéstől, mint a kiszáradástól, ezért ha megoldható mindenképp érdemes naponta ellenőrizni virágaink földjét.
  3. Ha a föld teljesen kiszáradt, akkor állítsuk konténerünket hosszabb időre víz alá. Ezzel még talán megmenthető a virág és földje.
  4. Öntözzünk a kora reggeli vagy a késő esti órákban, amikor a növény nyugalmi állapotban van és teljes értékűen tudja hasznosítani a számára kilocsolt vizet.
  5. Használj csöpögtetőt, amivel folyamatosan és egyenletesen tudod ellátni növényed gyökérzetét vízzel.
  6. Önöntözős balkonládák beépített víztározója segítségével a növény épp annyi vizet fog felszívni, amennyire szüksége van.  

Kép forrása: itt, itt és itt
Ha tetszett, akkor olvass bele ezekbe is:


Könyv tippek:

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :