Újság!
Betöltés...

Nyerj belépőjegyet az Orchidea kiállításra!

Orchideák azok a virágok, amelyek nem hagynak hidegen senkit sem. Mert, ha csak egy pillanatnyi időre is, de felfedezni vélhetjük benne a tökéletes szépséget. Jövő héten pedig újabb vizuális élményben lehet részünk, ahol az egykori Sziám orchideáit csodálhatjuk meg.


Amikor hosszabbak a nappalok és a napsütés is gyakrabban ragyogja be a kerteket, akkor itt a tavasz, és a Magyar Orchidea Társaság tavaszi kiállításának ideje.


Mint évek óta mindig, idén is egy újabb orchidea-termő területtel szeretnénk megismertetni látogatóinkat
április 17-19. között
a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban,
a Vajdahunyadvárban.Thaiföld került most az érdeklődés középpontjába, nem véletlenül. Az egykori Sziám (ma: Thaiföld) kedvelt turista célpont, sokan töltik ott a legsötétebb téli heteket, élvezve Bangkok ezerszínű nyüzsgését, vagy a tengerpartok csodálatos környezetét. Azt kevesen tudják, hogy Észak-Thaiföld az egyik leggazdagabb élőhelye az orchideáknak, itt még nem ritkaság a fákról csüngő sárga, fehér, rózsaszín Dendrobium, vagy a kicsi, egzotikus virágú Bulbophyllum. A kertészetek káprázatos színekben tündöklő Vandákat kínálnak az arra járó turistáknak.


Természetesen egy-egy növény beszerzésekor felmerül a kérdés: Vajon ezt a szépséget otthon tudom-e nevelni, és újra virágoztatni? Talán igen! De ehhez ismerni kell a növény eredeti élőhelyének adottságait, és legalább főbb vonalaiban megpróbálni ezt nyújtani nekik a lakásban is.


Thaiföld a nyári monszun-övezetben fekszik, ami azt jelenti, hogy május és október között bőséges, szakadó eső öntözi a növényeket, akár naponta többször is. Novemberben változik az időjárás, elmaradnak a nagy esők, kezdődik a száraz évszak. Az erdők lombjai lehullnak, a fákon élő orchideáknak teljes napfényben fürdenek. Január-februárban virágba borulnak az orchideák, ami a következő esős évszak beköszöntéig tart.


Amit a thaiföldi fajok tartásáról tudni kell, hogy feltétlenül téli pihenőt igényelnek, amikor az öntözést fokozatosan a minimálisra csökkentjük, a tápozást beszüntetjük. Ebben az időszakban lehetőleg annyi fényt biztosítsunk a növénynek, amennyit csak lehet. Ez a mi éghajlatunkon nehéz feladat, de növény-nevelő lámpával ez a probléma is áthidalható. Ha ezt a menetrendet sikerül tartani, akkor bízhatunk benne, hogy tavaszra az összes thaiföldi eredetű orchideánk újra kivirágzik.


A fajokról, azok hibridjeiről, tartásuk módjáról részletes útbaigazítást kaphatnak a látogatók a Magyar Orchidea Társaság tavaszi kiállításán. Kiállításunkon idén is megvásárolhatóak lesznek a hazai és külföldi kertészetek szebbnél szebb orchideái, amelyekkel becsempészhetünk egy parányi trópust a lakásunkba.


Ugye te is kíváncsi lettél sziám orchideáira? Ha igen, akkor most van egy jó hírem, mert megnyerheted az ÖT darab PÁROS BELÉPŐJEGY egyikét!

Ehhez:
  1. Oszd meg a hírt a Facebook oldalon.
  2.  Iratkozz fel a Youtube csatornámra
  3. És küldd el alábbi kérdésünkre a helyes választ: a jatek.dekoresmentha@gmail.com e-mail címre.


A játék kérdése:
Hol élnek a Vandák?
  1. Esőerdőkben, a fák lombkoronáján
  2. Szikes legelőkön
  3. Patakok melletti sziklálon

Játszani 2015. április 15. este 8-ig tudtok. Utána zárom a listát és sorsolás.
Másnap eredményhirdetés!A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :