Újság!
Betöltés...

Kertünk ösvényei

Kerti útjaink a szépségen felül célirányosan, kellemes ívvel, szinte száraz lábon vezetnek minket a kert egy kiszemelt távolabbi pontjába.

Forrás

Pár évvel ezelőtt egy csodás parkot építettek a kerületünkben. Miután átadták ezt a sportolásra és kikapcsolódásra alkalmas zöld teret, a gyepen itt - ott kitaposott útvonalak jelentek meg (pl.: az egyik helyen csak lépcső volt, ezért a babakocsikat, bringákat a füvön tudtuk letolni a parkba). Egyik sétám alkalmával megkérdeztem az ott dolgozó kertésztől, hogy várható-e még korrigálás a park útjain. Akkor elmesélte, hogy egy park elkészülte után mindig megvárják az ilyen - olyan „jelzéseket” (pl.: kitaposott gyep), amelyeket aztán az igényekhez igazítanak.

Ezt a történetet azért írtam le, mert kertünkben is hasonlóan érdemes eljárni. Teljesen felesleges csili - vili vagy éppen túl sok ívvel ellátott kerti utat tervezni, ha épp egy kis kanyarral, vagy egy szinte nyílegyenes úttal szoktuk megközelíteni a számunkra oly kedves kert sarkot.

Érdemes azon is elgondolkodni, hogy csak egy egyszemélyes keskeny ösvényre van szükségünk, vagy ezen az úton többed magunkkal is szoktunk sétálni, akár szatyrokkal megpakolva cipekedni. Mert kiszaladni a veteményeshez nem kíván nagy társasági életet, viszont a háztól távolabb található terasz megközelítése már sokkal kényelmesebb egymás mellett beszélgetve, mint libasorban lépkedve. Talán úgy a legkönnyebb, ha személyenként 60 - 60 centiméter szélességgel kalkulálunk, de természetesen egy lépőkőből kiépített veteményesösvény ennél keskenyebb is lehet.

Ötletgyűjtésre íme néhány remek kép:











Pinterest fotóalbum ebben a témában ITT

Ha tetszett, akkor olvass bele ebbe is:

Úttalan kerti utakon

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

1 megjegyzés :

Névtelen írta...

Nagyon tetszenek ezek a kis ösvények. Tudod, hogy mi az a száraz patak? Egy ilyesmi kis ösvény csak kövekből kirakva, mintha egy kis folyó lenne a kertben. Nagyon látványos. https://lakberinfo.hu/kert/kertek/2018-07-12-szaraz-patak-a-kertek-nem-mindennapi-disze/

Üdv, Bea