Újság!
Betöltés...

Gabion – a kertépítés új eszköze

Egyre több kiállításon és persze kertben, közparkokban, utak mellett találkozunk egy új, izgalmas kertépítő anyaggal-eszközzel, a gabionnal. Mindenkinek megakad rajta a szeme és a legtöbben rögtön azon gondolkoznak, hogy hol és hogyan tudnák használni a saját kertjükben.

Az elődök
A sásból, vesszőből font és iszappal, kővel, földdel kitöltött kasokat már több ezer éve használják folyók partvédelmére, várak erődítésére. A kasokat az olasz gabbione (nagy kas) szóból eredően nevezik ma gabion szerkezetnek.

A gabion ma
A mai modern gabion dróthálóból összeállított olyan konténer (drótkosár vagy kőkosár), amely különféle töltőanyaggal tölthető és rendszerré építhető, így szinte végtelen felhasználási lehetőséget kínál. Létezik fonott és masszívabb, hegesztett hálóból készülő.

A gabion oldalait alkotó drótháló táblákat drótspirállal vagy klipsszel rögzítik egymáshoz. A gabion bármilyen formában elkészíthető, a legjellemzőbb az oldalanként fél méter hosszú, szabályos kocka alakú, illetve a kétszer ekkora, egy méter magas gabion. Ezek anyaga kiemelkedően tartós, cink vagy cinkalumínium horganyozású acélhuzal, akár UV-stabil PVC-bevonattal.

A gabion rendszert használhatjuk kerítéshez, támfalakhoz, ágyások kiemeléséhez, padok, asztalok, egyéb kerti bútorok építéséhez, tűzrakó helyhez vagy egyszerűen dekorációs elemnek. De akár egy komplett melléképületet is felhúzhatunk belőle.

A gabion rendszer látványát messziről meghatározzák a töltésére használt anyagok. Legelterjedtebb töltőanyag a természetes kő, de színes kövek, kavicsok, üvegek, különféle méretű és átmérőjű faágak, faháncs, vagy bármi, az adott kert stílusához illő töltőanyag elképzelhető. A lehetőségek száma végtelen, mindenki a saját fantáziája szerint alkothatja meg a maga gabionját.


További információ: www.gabionok.hu

Még több lakberendezés, építkezés és kert a www.otthonteremto.hu


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :